Freitag, 24. Oktober 2014

DVD Mostar 134 godine u službi građana


 
 

Oktobar je mjesec zaštite od požara, pa je to prilika da se podsjetimo na pređeni put Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mostar, trećeg u BiH, poslije Sarajeva i Travnika, koje je osnovano daleke 1880. godine. DVD je bilo prvo multietničko društvo u gradu na Neretvi. Prostorije su bile u Biščevića sokaku, gdje je bila i drvena vatrogasna kula za vježbe vatrogasaca.

Društvo je, pet godina kasnije, brojalo 40 članova, a zapovjednik čete bio je inžinjer Miloš Komadina, koji je naslijedio prvog komandira Karla Kohlera.

Prva javna vježba društva izvedena je 20.4.1890. godine na Rudolfovom trgu (današnji Trg 1. maja na Mejdanu). Mostarski vatrogasci pokrenuli su, 11. 5.1907. godine, inicijativu za formiranje Vatrogasnog saveza BiH. DVD Mostar, 1909. godine, u svom sastavu ima 120 članova.

„Društvo je bez prekida radilo u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a vrijedi istaći da nijedan vatrogasac u tom vremenu nije poginuo.U posljednjem ratu, poginulo je pet vatrogasaca, pripadnika Ratne vatrogasne jedinice, koja je formirana od članova DVD-a. Poginuli su Almir Fazlagić, Hamza Kodro, Refik Muhović, Mirza Bratić i Uzeir Jugo“, kaže mlađi vatrogasni oficir prve klase Ibrahim Silić, doajen vatrogasnog društva, koji je član DVD-a od 1959. godine i jedan je od trojice vatrogasaca u Mostaru nosilac najvećeg ratnog priznanja „Zlatna vatrogasna značka 92.-95.“. Silić je još uvijek aktivan u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici i DVD Mostar.

Od Ratne vatrogasne jedinice formirana je Profesionalna vatrogasna jedinica u istočnom dijelu Mostara, a njen prvi komandir bio je Ratko Pejanović, koji je bio komandir DVD-a prije rata. PVJ je, 1997. godine, prešla u nove prostorije u Sjevernom logoru, a iste godine, DVD se vraća u svoje prijeratne prostorije, preko puta bivše zgrade Robne kuće „Razvitak“.

„DVD Mostar i dalje baštini tradiciju okupljanja djece i omladine, kojima, u skladu sa skromnim mogućnostima, obezbjeđujemo potrebne uslove za rad. Počeli smo obilaziti osnovne škole na području grada, gdje učenike upoznajemo sa vatrogastvom i dajući im osnovna uputstva kako da reaguju prilikom izbijanja požara i kako koristiti protivpožarnu opremu. Vjerujemo da će neki od učenika odlučiti da postane vatrogasac, jer nam je omasovljavanje i podmađivanje jedan od prioriteta u radu. Započetu akciju posebno smo intenzivirali u oktobru-mjesecu zaštite od požara. U svim akcijama koje preduzimamo, nažalost, ne nailazimo na razumijevanje gradskih i kantonalnih organa vlasti, jer od njih ne dobijamo nikakva finansijska sredstva“, ističe Silić.

Na nedavno održanoj Skupštini, odlučeno je da se pristupi organizaciji obilježavanja 135. godišnjice formiranja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mostar u ljeto iduće godine.













A. Š.
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen