Mittwoch, 29. Oktober 2014

Shanghai je grad za nezaborav

Izložba „Faszination Shanghai“ priređena je u povodu obilježavanja predstojećeg prvog međunarodnog „Dana svjetskih gradova“, na otvorenom, na promenadi u Rheinauhafen u Kölnu.








 
 


Shanghai, Šangaj (kineski: 上海; pinjin) je luka i najveći grad u Kini. Iz ribarskog naselja s tekstilnom industrijom, Shanghai je tokom 19. vijeka izrastao u važnu luku i grad otvoren za vanjsku trgovini, koja je omogućena Sporazumom iz Nankinga iz 1842. godine. Grad se razvijao kao središte trgovine između istoka i zapada, a tridesetih godina prošlog vijeka postao je multinacionalni finansijski i poslovni centar Kine i svijeta.

Nagli razvoj Shanghaja počeo je nakon reformi kineske vlade 1978. godine, nakon čega je razvoj ovog grada ekspandirao. Nove ekonomske reforme u devedesetim rezultirale su novim intenzivnijim razvojem, tako da 2005. godine Shanghai postaje najveća robna luka na svijetu, te privredni, finansijski i trgovački svjetski centar. Sa pogledom u budućnost, Shanghai i dalje preduzima napore da ostane internacionalna metropola socijalističke modernizacije, sa vrlo živom privredom, sveobuhvatnim pravnim sistemom, naprednom kulturom, jedno harmonizovano društvo, a uz siguran grad, sa ekološki podnošljivom okolinom koja obezbjeđuje ugodan život njegovih stanovnika.

Grad je turistička destinacija čuvena po istorijskim znamenitostima, kao što su Bund i hram Grad Božji (Chenghuang Miao), te modernim znamenitostima, poput panorame Pudonga, koja uključuje i televizijski toranj Biser Istoka.

Shanghai je danas najveće trgovačko i finansijsko središte Kine i grad najbrže rastuće ekonomije u svijetu. Prostire na 6.340 kvadratnih koliometara površine, a prema najnovijim informacijama, uz konstantni prirast stanovništva, broji oko 24 miliona stanovnika. Nalazi se u središnjem dijelu istočne obale Evroazijskog kontinenta, na ušću rijeke Yangtse, a pred njim se nalazi beskrajna pučina Tihog okeana.

U povodu predstojećeg prvog međunarodnog „Dana svjetskih gradova“, na slikovitoj promenadi Rheinufer u Kölnu, otvorena je izložba „Faszination Shaghai“.

„Dan svjetskih gradova“, u skladu sa programom UN, održavaće se 31. oktobra svake godine.
Izložba posjetiocima nudi jedan realan pogled na današnji Shanghai, pokušava ponuditi više razumijevanja i osjećaja za ovaj grad, uz dobrodošlicu svim dobromanjernim.

Smail Špago
novasloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen