Donnerstag, 2. Oktober 2014

Berlinski maraton – Oboren svjetski rekord




Na Berlinskom maratonu, održanom proteklog vikenda, postignut je do sada najbolji rezultat svih vremena. Kenijanac Dennis Kimetto iströao je maraton u vremenu 2:02:57 i tako granicu rekorda spustio ispod 2 sata i 3 minute. Dosadašnji rekord 2:03:23 postignut je prošle godine, također u Berlinu. Zanimljivo je da je zadnjih šest puta svjetski rekord obaran baš u Berlinu, a od zadnjih deset putan to se dešavalo čak sedam puta.
Pomniji posmatrači pitaju se, zašto se svjetski rekord u disciplini, u kojoj je vrijeme inače u drugom planu, obara baš u Berlinu. Tu se radi se o najpogodnijoj stazi za maratonce na svijetu, sa vrlo malo uspona i padova, a to je ono što privlači najbolje maratonce na svijetu. Kako kažu u Berlinu, postoji formulam uspjeha i rekorda:
Dobra staza + svjetska klasa trkača + vremenski uslovi = optimalni uslovi za svjetski rekord.
U devet, od zadnjih deset maratona, u Berlinu je bilo sunčano vrijeme, sa temperaturom od 18 do 20°C,  a iz svega toga uvijek se može izvući maksimum.
Kenijski trkač je za pobjedu dobio ukupno 370.000 eura nagrade, u koju su pored nagrade organizatora za prvo mjesto ušle i premije od nekoliko sponzora, predviđene za obaranje svjetskog rekorda.
Pobjednik je odmah nakon trke izjavio da će od dobijenog novca kupiti nekoliko kuća u Keniji, koje će izdavati pod kiriju.



spagos
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen