Mittwoch, 8. Oktober 2014

Aktuelna voćka – Kruška, kraljica jeseni



Jedna kruška srednje veličine ima oko 100 kalorija i 6 grama vlakana



Utiče na regulaciju inzulina i nakon što je pojedete, duže ćete imati osjećaj sitosti budući da prirodno regulira nivo šećera u krvi.

Kruške već možete naći na štandovima i policama tr­govina, sezona im je upra­vo počela. Osim što je obično dosta slatka pa je mnogi vole zbog toga, kruška je zaista zdra­va voćka koju ne smijete zaobi­laziti.
Kruška utječe na regulaciju inzulina i nakon što je pojedete, duže ćete imati osjećaj sitosti budući da prirodno regulira nivo šećera u krvi. Zbog toga je i idealna namirnica ako želite skinuti koji kilogram.
Ova kraljica jeseni zaista vam se mora što češće naci na tanjiru jer je odličan izvor vlakana. Jedna kruška srednje veličine ima oko 100 kalorija i šest gra­ma vlakana. Vjerovatno znate kolika je važnost vlakana u sva­kodnevnoj prehrani jer održava­ju nivo halesterola, odnosno preventivno djeluju na bolesti srca i krvnih žila, ali i sprečavaju nadutost.
Poput ostalog voća možete računati na kruške kao odličan izvor raznih minerala i vitamina poput C, K, B2, B3 i B6 te kalcija, magnezija, kalija, bakra i mangana. Posebno je zanimljivo    to što kruške sadrže i mi­neral bor, a on, pak, pospješuje apsorpciju kalcija. Upravo se zato uvijek na­glašava kako su kruške idealne za prevenciju osteoporoze.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen