Montag, 27. Oktober 2014

Hljeb iz flaše?

Neobične ideje na sajmu „Hrana sa stilom”






Hljeb iz flaše, sirevi raznih boja, termometar za pečenje mesa, smo su neki od proizvoda ponuđenih na sajmu „Hrana sa stilom” („Eat & Style”), koji je ovih dana u toku, u Kelnu.

Hljeb iz flaše? Nije vic. Jedan proizvođač na sajmu hrane, ponudio je baš takav proizvod. Idealno za onog ko se poželio domaćeg hljeba. Kao u neka stara dobra vremena. Međutim, za pripremu hljeba od sad više neće biti potrebe ni umijeća ua umijesiti tijesto s germom. Jednostavno, sastav iz flaše istresti na tepsiju, dodati vode prema uputstvu na flaši, i tepsiju gurnuti u pekaru.

Drugi proizvod spada u grupu do sada nezamislivih, sirevi raznih boja, i predstavljaju pravo šarenilo na štandu, jer, kako kažu, Francuzi to vole šareno. Koristeći wasabi, paradajz, ili kakao liker, sirevi dobijaju boju po želji. Pored optičkog ugođaja, kažu da ovakvi sirevi imaju i ljepši ukus. Za ljubitelje stejka, novina je takozvani „steak-champ” termometar. Jednostavno, termomertar se ubode u meso, podesi se temperatura pečenja, i stejk se peče dok termometar ne počne žmigati. Ukus po želji.

Pored hljeba iz flaše i sireva raznih boja, sajam je ponudio posebnu vrstu crnog piva, takozvano „pumpernickel” ili „ražovo” pivo, koje se pravi od raži. Nije čudo, kad se zna da su hljeb i pivo kultne stvari u Nijemačkoj. Više od 200 izlagača predstavili su svoje nove proizvode iz oblasti brze hrane.

Novi trendovi, vrhunski kuhari, na sajmu su ponudili kulinarski užitak za preko 30 hiljada posjetilaca.

Smail Špago
novasloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen