Mittwoch, 1. Oktober 2014

Grobari i vandali



(tekst koji slijedi je objavljen u Dnevnom avazu, 30092014)

Pokušajte zamisliti napad na pariški Luvr, milansku Skalu, moskovski Boljšoj teatar

Neidentificirane osobe s crnim maskama na glava­ma upale su u nedjelju po­podne u botaničku bašlu Zemaljskog muzeja BiH i porušile sve što im se našlo na putu, i to u srcu Saraje­va. U srcu Bosne i Herce­govine. Napali vandali na­jznačajniju kulturnu insti­tuciju. Državnu. Šta znaju vandali šta je država?
Znaju, itekako znaju. Da ne znaju, ne bi im me­ta bio Zemaljski muzej BiH, simbol onoga što bi trebala biti država, a nije. Jer da jeste, osim na papi­ru, ovaj slučaj poprimio bi razmjere i pažnju koju za­služuje. Vandali bi u trepta­ju oka bili iza rešetaka. Kao i, eventualni, nalogo­davci.
Pokušajte zamisliti ova­kav napad na pariški Luvr, milansku Skalu, mosko­vski Boljšoj teatar... Nara­vno, ne možete. Isto kao što ne možete zamisliti uposlenike Luvra koji ra­de bez plaća i ne znaju kome da se obrate ako im prokišnjava krov. Ili da stave ključ u bravu, jer ne­maju novca niti znaju ko im ga treba dati...
Porušena botanička bašta samo je jedna sličica u mozaiku odnosa vlasti prema onome u šta bi se tr­ebalo zaklinjali. Priča sta­ra i isprana: nije riješen pr­oblem finansiranja, nema­mo ministarstvo kulture na državnom nivou.... Se­dam kulturnih institucija propada i ta sintagma je to­liko izrabljena da se malo koga više i dotiče.
Dakle, pravo pitanje je, zna li nam vlast šta je država. Zna samo ako je država onolika koliki je njihov goli interes. Groba­ri, zle maćehe, bestidnici, zovite ih kako hoćete, ti ljudi koji čine vlast ove zemlje svaki dan u svojim skupocjenim službenim autima prolaze pored zakapijanih vrata zgrada u ko­jima leži i, polako ali sigu­rno, propada blago ove ze­mlje, naša historija, naš identitet...

(autor: Dženana Burek)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen