Sonntag, 6. Juli 2014

Polufinale Mundijala 2014, prema očekivanju



Brazil protiv Njemačke, Argentina protiv Holandije






Mnogi su predvidjeli ovu četvorku među zadnje četiri ekipe i prije početka ovogodišnjeg Mundijala, iako je falilo samo malo, ponegdje sekunda, ili nedostatak sreće, pa da se umjesto ove četiri, u polufinalu nađu sasvim druge četiri.
Brazil je dobio Kolumbiju sa 2:1. Kolumbija je imala šansu za izjednačenje sve do zadnje sekunde utakmice. Ostala je ružna mrlja zbog teške povrede Neymara.
Njemačka je ranim golom došla do vodstva protiv Francuza, i nije bilo šanse da Francuzi urade bilo šta drugo. S jedne strane, organizivanost u odbrani Niemaca, igra na rezultat, a sa druge strane, nesavladivi Manuel Neuer. Spasio je siguran gol u zadnjoj sekundi, nakon udarca Benzeme.
Argentina, osim takođe postignutog ranog gola protiv Belgije, nije uradila ništa više vrijedno da se upamti sa ove utakmice. Messi osim nekoliko individulanih poteza, ništa posebno. Belgija je u ovoj utakmici bila blizu izjednačanja u zadnjim sekundama, međutim, sreća je izgleda po pravilu uvijek na strani velikih.
Iz utakmice Holandija – Kostarika ostaće upamćen poTez trenera Luisa van Gaala, kada je u 119. minuti, pri samom kraju drugog produžetka, uveo drugog golmana, sa zadatkom da odbrani penale. I odbranio je. Čak dva. Holandija, zahvaljujući potezu trenera sad se nalazi u polufinalu.
Od sada više nema prostora za kalkulacije. Naravno, i u polufinalu će se ići na rani gol, onda na odbranu. Taktika koja se nimalo ne sviša navijačima. Nešto, kako je mnogo puta do sada do završnice takmičenja dolazila Italija, koja je sa ovog Mundijala rano otišla kući. Ali njihova taktika je ostala, i drugi je primjenjuju masovno.  

Nema više onih utakmica preokreta, kakva je recimo bila ovih puno puta spominjana utakmica polufinala Svjetskog prvenstva u Španiji,  1982. godine između Njemačke i Francuske. Regularno 1:1, u produžecima prvo Francuska dolazi do vodstva 3:1, onda Nijemci izjednačuju na 3:3. Na penale golman Nijemaca Toni Schumacher brani dva penala i na kraju i 8:7 za Njemačku. (Doduše, ova utakmica protiv Francuza imala je i svoju tamnu stranu, akciju golmana Schumachera protiv Battistona, kad ga je povrijeđeni Francuz bez svijesti odvežen u bolnicu, sa lomom vratnih pršljenova). Sve to Nijemcima nije bilo dovoljno u finalu gdje su izgubili od Italije i Paolo Rossija sa 3:1.
Ili utakmica stoljeća: Njemačka - Italija u polfinalu u Mexicu, kada su Italijani dobili sa 4:3, otišli u finale i tamo izgubili od Brazila glat sa 4:1.

Ovaj kratki osvrt pokazuje da ovogodišnji Mundijal neće biti ni blizu, niti po rezultatima, niti po uzbuđenjima nekim prijašnjim.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen