Freitag, 11. Juli 2014

Jači od mržnje



Narod se izdigao iznad dušmana




Slika uplakanog dječaka kako oborene glave stoji ispred kamiona sa 175 tabuta s ostacima žrtava genocida, koji je na putu iz Visokog prema Potočarima zastao ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu, u srijedu u podne, nikoga nije ostavila ravnodušnim.
Osim što je izazvao grč u grudima svakog normalnog čovjeka, dječak bi se mogao nazvati i simbolom današnje Bosne i Bošnjaka. Bio je u dresu holandske reprezentacije, s imenom kapitena Van Persija. Reprezentacije za koju su navijali i pripadnici holandskog bataljona, koji su onomad na nemilost četnicima ostavili Srebreničane.
Je li dječak iz Srebrenice, je li izgubio nekoga od najmilijih, zna li da Van Persi dolazi iz zemlje iz koje su i mirovnjaci koji snose dio odgovornosti za genocid?
Možda i važnije od odgovora na ta pitanja jeste to da je Van Persi ipak idol dječaku, kao i da hiljadama Sarajlija, Srebreničana, koji su zajedno s njim u srijedu oplakivali žrtve genocida, nije smetao dres holandske reprezentacije. Mnogi su tu noć čak i navijali za Holandiju. Neke je Holandija razočarala izgubivši od Argentine. Baš kao što su hiljade Bošnjaka razočarali i mirovnjaci iz ove zemlje jula 1995. godine.
Slika dječaka s dresom Van Persija ispred kamiona s ostacima žrtava genocida, ustvari, nedvosmisleno govori da su Bošnjaci plemenit narod, koji nije zadojen mržnjom. Toliko poseban da su strastveno navijali i za Novaka Đokoviča u finalu Vimbldona.
Time ovaj narod svima jasno pokazuje da se izdigao iznad svojih dušmana, da se izdigao iznad onih koji su ga izdali, predali neprijatelju u ruke, da je jači od mržnje...

(avaz 1107149)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen