Mittwoch, 9. Juli 2014

Mediji pišu: Brazil je masakriran, ponižen i osramoćen!



Časopis Meia Hora iz Brazila danas je u potpunosti izostavio naslovnu stranu. Unutra su napisali: „Danas nema naslovne vijesti. Danas ne možemo biti zabavni, stidimo se. Javićemo se tek sutra” A ispod toga su dodali: „Dok vi ovo čitate, Njemačka je dala još jedan gol”.





Svjetska štampa je pobjedu Njemačke nad Brazilom obilježila brojnim komentarima. Epski, istorijski, neshvatljivo: Njemačka je u polufinalu SP 2014 pobijedila Brazil sa 7:1 i na dohvat ruke je četvroj tituli svjetskog prvaka. Štampa komentariše ovu pobjedu sa divljenjem, čuđenjem, ali mnogo sažaljenja prema domaćinima.

Njemačka:
Bild: Pobjeda za vječnost
Süddeutsche Zeitung: U ekstazi u pravcu Rija. Pobjeda protiv Brazila 7:1. San ili je to stvarno istina?
Spiegel online: Trijumf Nijemaca: cak, cak, cak: 7:1! Pobjeda. Domaćin slomljen od efikasne Njemačke ekipe!
Die Welt: Ludilo – anomalija fudbalske istorije.
FAZ: Trijumf protiv Brazila: nezamislivo, nevjerovatno, neshvatljivo. Četiri gola u 6 minuta. Njemačka slavi fudbalsko čudo Belo Horizontea.
Die Zeit: Utakmica za vječnost: Jedanaestorica trenera Löwa poklonila je fudbalskom svijetu jednu istorijsku pobjedu od 7:1 protiv Brazila. Nakon najveće utakmice od Berna, 1954. godine, pokazan je respekt prema poraženom protivniku.




Brazil:
Estado de Sao Paolo: Istorijski poraz. U zemlji fudbala, Njemačka se domogla njenog osmog finala i održala lekciju iz fudbala. Besprijekorna organizacija igre, taktička disciplina, izmjena pasova, e prije svega opuštenost u igri.
Folha de Sao Paolo: Istorijski debakl. Za ne prepoznati, uz potpunu dominaciju Njamačke ekipe, brazilski Selecao je masakriran i napucan sa 7:1.
O Globo: Patnja, frustracija i bespomoćnost. Sramota globalnih razmjera.
Veja: Nevjerovatno, sedam komada Brazilu u Brazilu. Drugi Mundijal u vlastitoj zemlji žigosan sa najvećim porazom u istoriji Selecao.
Lance: Najveća sramota u istoriji. Sada će se teško ko više i sjećati onog poraz protiv Urugvaja od 2:1 daleke 1950. godine, u poređenju sa onim šta im je Njamačka uradila na ovom Mundijalu.
O Dia: Bruka u zemlji fudbala. Veliki pobjednik Mundijala savio se do zemlje. Ponižen kod kuće. Izuzetno okrutno. Bol od 1950. se ponovila 2014.

Švajcarska:
Blick: 1:7 sramota u polufinalu Mundijala. Brazil doživio debakl od super Njemačke.
Neue Züricher Zeitung: Nezaboravno. Polufinale u Belo Horizonteu nije pokazalo samo majstorije njemačkog tima, nego i da trener Scolari nije dovoljno psihički pripremio svoju ekipu za sve ono što ih očekuje.

Francuska:
L'Equipe: Nevjerovatno. Ovakav učinak je jedinstven, jer je napravljen u Brazilu protiv Brazila. Na dan apokalpise, koju su Brazilijanci bez sumnje doživjeli juče, dugo će se još sjećati ovog polufinala.
Le Figaro: Poraz 7:1 od Njemačke je nacionalna drama u Brazilu. Za ekipu Brazila, ovo je bila noć more. Nezamislivo.
Le Parisien: San čitave zemlje razbio se o njemački zid. Ovo je nacionalna drama koja bi mogla imati i ozbiljne konsekvence.
Liberation: Nevjerovatan debakl Brazila. Njemačka kao da je hodala po vodi.

Poljska:
Rzeczspospolita: Mukla tišina. Najlošija igra i istoriji brazilskog fudbala. Njamačka je prošla u finale porazivši domaćina Mundijala. Himna je pjevana a cappella, očekivanja su bila ogromna, a onda muk.
Gazeta Wyborcza: Najcrnji dan brazilskog fudbala. Već u 19. minuti razbio se san Canarinhosa o tituli. A onda, za 20 minuta 5 njemačkih golosa, koji bi mogli uništiti ovu zemlju, u kojoj sve kuha od emocija.
Przeglad Sportowy: Propast svijeta u Belo Horizonteu. „Probudi me i kaži mi da je sve ovo samo ružan san”, tako su reagovali uplakani navijači Brazila na ono što se dešavalo na stadionu Mineirao. To je jedan novi Maracanazo. Ekipa trenera Scolarija upisala je jednu neslavnu stranicu iistorije.

Grčka:
Goal: Šok i užas! Igra jecaja! Tako nešto se do sada još nikad nije dogodilo.
Sportday: Ucvijeljeni! Sramota i poniženje. Uzbuđenost i strah, Nijemci su slomili srca 200 miliona Brazilaca.
To Fos: Njemačka je uništila Brazil do temelja!
Ta Nea: Istorijska sramota!

Velika Britanija:
Daily telegraph: Oboreni na koljena!
Daily Star: Sambaaargh!
Daily mail: Briljantni Nijemci išibali domaćine.

Holandija:
Algemeen Dagblad: Fenomenalna Njemačka porazila bespomoćne Brazilce.
NRC Handelsblat: „Gdje si bio kad se nacionalni fudbal srušio”, pitaće se navijači međusobno još dugo godina. Brazil je poražen. Brazil jeca, 1:7. Njemačka je u finalu. To nije nikakav vic!
De Telegraph: Ako se Holandska ekipa plasira u finale, onda će se morati dobro uhvatiti. Njemačka je od Brazila u utorak veče naapravila mljeveno meso, i dobili ništa manje nego sa 7:1.
De Volkskrant: Istorijska veče u Belo Horizonteu. Njemačka je isprašila Brazil. Dan broj 26 na Mundijalu će ostati dan u kojme je Brazil ponovo doživio fudbalsku traumu. Njemačka je bila nemilosrdana protiv domaćinima.

SAD:
CNN: Prvo je bilo nevjerica, onda suze. San Brazila o tituli je otišao u nepovrat. Domaćin je poražen i ponižen od Nijemaca.
NPR: Njemačka je pregazila Brazil sa 7:1.
USA Today: Oh! My! God! O moj Bože! Njemačka je porazila Brazil u jednom „Blitzkriegu”

Mexico:
Reforma: Njemačka je masakrirala domaćina.
Universal: Njemačka porazila Brazil i ide u finale.
Milenio: Tragedija Brazila.
La Jornada: Njemačka mašina je srušila snove Brazila o tituli svjetskog prvakla
(izvori:web.de, bild.de)

Priredio: Smail Špago

 http://novasloboda.ba/mediji-pisu-brazil-je-masakriran-ponizen-i-osramocen/

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen