Samstag, 19. Juli 2014

Mostar obilježava 10 godišnjicu obnove Starog mosta



23. juli 2014.


Grad Mostar u narednoj sedmici obilježava 10. godišnjicu obnove Starog mosta. Program obilježavanja počinje predstavljanjem monografije “Mostar- beskrajna priča” u izdanju mostarske agencije Fortuna tours.
U predstavljanju knjige učestvovat će Klaus Kinkel, diplomat i bivši ministar vanjskih poslova Njemačke, koji je pisao i predgovor za knjigu koja će biti predstavljena 22.jula u Gradskoj vijećnici s početkom u 20 sati.
MuM- Interpretacijski centar Mostar naziv je projekta kroz koji će Mostar dobiti savremeni interpretacijski Muzej smješten u ambijentalnom prostoru Čerekovića dućana.
Muzej, po sadržaju i izvedbi jedinstven je na ovim prostorima, a će biti otvoren na dan 10. godišnjice obnove Starog mosta, 23.jula godine u 10.30 sati.
Projekat je realiziran s organizacijom OXFAM Italija.
Prvo desetljeće nakon obnove simbola Mostara prilika je za studiozan pogled unazad pa će projekat rekonstrukcije Staroga mosta i stare gradske jezgre biti stručno posmatran, sa odmakom od 10 godina, kroz Forum “Mostar 2014-10 godina poslije”, kojeg realizira Grad Mostar u saradnji s organizacijom INFINITY Heritage.
U Forumu će učestvovati niz cijenjenih arhitekata i urbanista. Priča će, prateći razvoj Mostara, započeti u Starom gradu, u zoni UNESCO-a i razvijati se kroz više gradskih zona- punktova, prateći tok vremena i kontekst građevine u današnjem vremenu.
Razmatrat će se arhitektura i urbanizam pojedinih zona te na bazi izloženoga otvoriti dijalog o prostoru, arhitekturi i urbanizmu i potencijalima u savremenom kontekstu. Forum se održava u srijedu 23.jula s početkom u 18 sati u Gradskoj vijećnici.

(tekst i fotos: studio088)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen