Samstag, 26. Juli 2014

Nagrade “Mimar mira” povodom 10 godina obnove Starog






Preneseno sa: tacno.net
Piše: Zlatko Serdarević
Centar za mir i multietničku saradnju Mostar prigodinim programom dao je prilog obilježavanju desete godišnjice rekonstrukcije Starog mosta simbola Mostara. Na verandi Koski Mehmed pašine džamije okupilo se više stotina posjetilaca, visokih zvanica, gostiju, prijatelja ovog Centra i građana Mostara koji su svojim prisustvom potvrdili želju da slijede aktiviste Centra za mir u afiramciji mira i suživota.
U ambijentalnom prostoru starog grada odakle se pruže veličanstven pogled na Stari most kao izvornom scenom dodjeljene su novoustanovljene nagrade „Mimar mira“ zaslužnim pojedincima za strpljiv, predan i prepoznatljiv doprinos građenju i afirmaciji mira,  u teškom i delikatnom postratnom periodu na ovim prostorima.
Povelju „Mimar mira“ ove godine dobili su: akademik Predrag Matvejević, bivši gradonačelnik Radmilo Andrić, ing. Zoran Mandelbaum, prof.dr. arh.sc. Amir Pašić, ing. Rusmir Čišić, mostarski paroh Radivoje Krulj, arh. Tihomir Rozić, arh. Esad Humo, arh. Sead Pintul, Emir Balić, Mirsad Pašić, Eldin Palata i Nedžad Kasumović. Ovo priznanje, posthumno je dodijeljeno akademiku arh. Bogdanu Bogdanoviću, orijentalisti Hivziji Hasandediću, pjesniku Aliji Kebi, privredniku Josipu Joli Musi, kulturnom posleniku Safetu Čišiću, umjetničkom fotografu Ćirilu Rajiću, Jadranku Finku, i arh. Zijadu Demiroviću.
Nagrada „Mimar Mira“ biće dodijeljivana svakog ljeta, 23. jula, na godišnjicu obnove Starog mosta.
Posjetioci su imali prilike pratiti projekciju dokumentarnog filma „Stari most spomenik mira- 10 godina poslije“ u produkciji Centra za mir. Režiju potpisuje Ahmed Imamović i u njemu su rekonstruisani događaji iz burnih devedesetih godina kao i diplomatska i graditeljska aktivnost na rekonstrukciji Starog mosta te refleksije Centra za mir na sav taj vrlo zahtijevan i složen posao u koga je bila uključena međunarodna zajednica.
Na svečanosti je pročitano pozdravno pismo akademika Predraga Matvejevića, jednog od laureata nagrade  „Mimara mira“ koji iz zdravstvenih razloga nije prisustvovao mostarskoj svečanosti. Uz pozdrave i zahvalnost Centru za mir, Matvejević je podsjetio i na teške trenutke koje je sa Mostarcima proživljavao kada je Most bio srušen.
„Pisao sam o tome u raznim glasilima, našim i stranim. Dovodio sam domaće i inozemne svjedoke da na licu mjesta vide našu nesreću. Pokušavao sam zainteresirati one koji su imali mogućnosti da pomognu obnovu Staroga mosta. To sam razdoblje provodio u svijetu, daleko od svoga roda: “između azila i egzila“, ni u jednom, ni u drugom, nego upravo „između“ ­ razapet od želje do njezina ostvarenja. Vraćao sam se kad god sam mogao, kući, k vama, svojima, bez obzira koje su vjere bili i ostali. Pratio sam sve što sam uspijevao vidjeti, opisivao to i širio svoj opis koliko sam dospijevao; ništa nisam krio ni zataškavao – tražio sam istinu i razlog.“ – akcentirao je Matvejević.
U ime laureata obratio se bivši gradonačelnik Mostara Radmilo Braca Andrić koji je između ostalog kazao: „Želim da se zahvalim organizatorima Centru za mir na ovom priznanju što je uočila naša temeljna opredjeljenja ne samo u postratnom vremenu  nego i ranije.  Mi smo svojim angažovanjem neprekidno branili i ostali vjerni viševjekovnoj međuvjerskoj i međuetničkoj toleranciji u našem multikulturalnom Mostaru.
Na kraju programa prisutnim se u ime organizatora ove veličanstvene manifestajie obratio direktor centra za mir gospodin Safet Oručević.
-„Svi ste vi večeras ovdje, mimari mira, i svi ste Centar za mir, i želim da se svi skupa na ovom mjestu ponovo okupimo 23. jula naredne godine“ – rekao je Safet Oručević, podsjećajući da je ova asocijacija čuvar sjećanja na kataklizmično vrijeme ali i čuvar sjećanja na dobre ljude koji su u vrijeme najvećih iskušenja pokazali visku moralnost i humanost prema ugroženim ne gledajući pri tom na bilo kakve razlike.
Za kraj programa priređeni su skokovi članova Kluba skakača Mostari. Deset skakača sa bakljama u rukama simbolizovalo je trijumf graditeljstva nakon protekle decenije koja nas dijeli od trenutka kada je Stari most predat građanima na korištenje a gradu vračen njegov viševjekovni simbol.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen