Dienstag, 15. Juli 2014

Iz svjetske štampe: Njemačkoj četvrta zvjezdica




Njemačka je svjetski prvak! U jednom dramatičnom finalu SP 2014, Njemčka je  pobjedila Argentinu tek u produžecima. U 113. minuti gol odluke je postigao Mario Götze.
« Odlučio Goetze – Njemačka je svjetski prvak», « Party u Riju u znaku Nijemaca», «Pobijedio je najjači tim», samo su neki od naslova iz jutrošnje štampe širom svijeta.

Njemačka:
Süddeutsche Zeitung: I četvrta zvjezdica je tu. Trener Löw je ovu visoko nadarenu selekciju vodio suvereno sve samog vrha turnira.
Spiegel online: «Perfektni mix između hura i ho-ruk».
Focus online: «Götze! Njemačka slavi novog junaka SP».
Die Welt: «To je bio pogodak večeri, to je bilo 1:0 za Njemačku u finalu SP protiv Argentine, to je bio gol za četvrtu titulu svjetskog šampiona».
Zeit online: Jedna zvjezda sada nosi ime Götze. Mario Götze je pogodio, Njemačka čvrsta, strpljiva, cool, sada i četvorostruli svjetski parvak. Na kraju su i iz Titana potekle suze».
The Huffinton post: «Hvala Jogi! Hvala momci!»
FAZ: «Odlučio Götze. Njemačka je svjetski prvak».

Argentina:
Ole: Nada nam je ukradena – nacionalni poraz. Reprezentacija je izgubila finale nakon jednog fantastičnog gola Götzea, a Njemačka nas je ponovo pobijedila kao i 1990».
La Nacion: «Ubod, direktno u srce. Argentinska ekipa se vraća kući bez titule, ali čiste savjesti»
Clarin: «Njemačka je uzela četvrtu titulu. Argentina je ostala bez titule, ali gorda i uzdignute glave»
Diario Popular: «Njemačka je oduzela san jednoj ekipi, koja je učinila sve, i ne može joj se ništa prigovoriti».
La Voz del Interior: «Ponovo nam je Njemačka uzela sve. Kao i na SP 1990, 2006 i 2010».

Brazil:
O Globo: «Za istoriju»
Lance: «Sa Brazilom u srcu, Njemačka je četvorostruki svjetski prvak. Vice iz Rija, Argentina, plače od bola i doživljava njen vlastiti Maracanaco, za vječiti žal. Kažite nam sad, kako se osjećate, vi Hermanosi».

Španija:
El Pais: «Njemačka je trebala 120 minuta za njenu četvrtu titulu, mnogo znoja, ali i sigurnost jednog Götzea, koji je bio nezapažen u toku SP. Argentina je imala stabilnu odbranu, ali joj je falilo malo više varnica u napadu».
El Mundo: «Messi nije mogao spriječiti Nijemce u osvajanju titule. Löw i njegov tim dobili su  nagradu za prikazanu igru».
Marca: «Ponovo Njemačka. Götze je preuzeo ulogu Inieste»

Velika Britanija:
Daily Miror: «Super Mario. Götze je osigurao Njemačkoj četvrti naslov, golom protiv Argentine u produžecima»
The Independent: Super Mario razbio Messijev san»
The Telegraph: «Götze je donio titulu Njemačkoj»

Francuska:
Le Figaro: Četiri zvjezdice za Njemačku. Dvadeseto finale SP bio je grandiozni spektakl između dva tima, koji su dali sve kako bi pobjedili...Najboljoj ekipi na turniru, Njemačkoj, pošlo je za rukom da kao prva ekipa iz Evrope osvoji titulu u Južnoj Americi»
Le Parisian: Najbolja ekipa na turniru izborila se za četvrti naslov. To je sigurno uspjeh, uz sve poteškoće tek na kraju produžetaka, jedna zaslužena pobjeda. Ovaj tim je bio najbolji na SP, a u proteklim godinama je kontinuirano napredovao. Njamčka nije samo u privrednom pogledu nego i po pitanjima fudbala postala super nadmoćna. Zemlja je izgradila jedna besprijekoran sistem sa financijski zdravim klubovima i odgovarajućim obrazovanjem igrača».
Liberation: «Na kraju, to je Njamačka. Taktička borba bila je vrlo tijesna. Nijemci nisu htjeli mijenjati svoju taktiku. Bili su sigurni da će jačina kolektiva pobijediti umjetnost pojedinca sa druge strane»
L Equipe: «Bilo je tješnje i spektakularnije nego što se očekivalo. Albiceleste je predstavio dosadni image i činio sve da spriječi Nijemce u četvrtom osvajanju titule»

Italija:
La Gazeta dello Sport: « Germania über alles! (na njemačkom). Četvrta titula za Njemačku. Odlučila je magija napadača Bayerna Götzea, na dodavanje Schürrlea. Dva momka, koji su ušli sa klupe i pokazali kako je jak njemački kadar i kako je ovo zaslužena pobjeda jedne prave ekipa. Ekipe koja godinama igra, sada bere plodove».
Corriere dello Sport: «Trijumf Njemačke. Mario Götze je odluöio SP u Brazilu. Jedna napeta i borbena utakmica u Rio de Janeiru, na kraju su trijumfirali Nijemci nad ograničenim Argentincima, koji su bili ovisni o jednom Messiju, koji je bio za neprepoznati. Na kraju je Njemačka osvojila pehar: iskusniji, usaglašeniji. Sve u svemu jedna vrlo jaka ekipa».
Tuttosport: «Ovo je Njemačka! Četvrta zvjzdica, Argentina pobjeđena u produžecima. Titula pripada ekipi koja je pokazala najbolji fudbal na ovom SP».
Corriere della Sera: Njemačka je na nebu, šampion po četvrti put. Njemačka je postala svjetski prvak jer je, jednostavno rečeno, imala najjaču ekipu».
La Repubblica: Party u Riju pripada Nijemcima. Za fudbal je ovo istorijski dan: prvi trijumf jedne evropske ekipe u Južnoj Americi. Dobio je najjači tim. U to nema sumnje. Tim koji u finalu nije pokazao njegovu najbolju igru, ali je pokazao karakter i ličnost.

Holandija:
Das Volkskrant: Sa bolom, uz dosta muke i nešto sreće, Njemačka je u nedelju osvojila četvrtu titulu».
De Telegraph: «U jednom nervoznom finalu, Njemačka je prevagnula».

SAD:
Huffington Post: «Champions of the world. Wir! Sind! Weltmeister» (na njamačkom). «Svjetski šampioni. Mi! Smo! Svjetski prvaci!»
Washington Post: « Kako se Njemačka tokom turnira sve više ubrajala u favorite, stvarala se jedna doza optimizma kod jedne, inače vrlo skeptične nacije. I to je protekle noći eksplodiralo u nešto, što se rijetko viđalo od Drugog svjetskog rata: jedan talas Njemačkog ponosa».
Los Angeles Times: Bilo je toliko obrta i pokreta i krvi, kao u boks meču teške kategorije. Ali na kraju, i dugo očekivana titula za Njemačku»

(izvor:web)

www.novasloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen