Mittwoch, 9. Juli 2014

Mostarom, nekad i sad - Šadrvani

Riječ šadrvan je složenica, sastavljena od perzijskih riječi „šad“, koja ima značenje veseo, ili razdragan i riječi „revan“, koja ima značenje teći, a što se opet može prevesti i kao žubor vode.




Džamija Karadžozbegova i šadrvan 1930-ih

Džamija Koski Mehmed pašina 1918

Glavna ulica - Šadrvan Hafiz hodžine džamije 1900-tih

Mostar je oduvijek obilovao vodom, koja je donosila Mostaru život bilo rijekama, bilo brojnim izvorima. Tu ljubav prema vodi, Mostarci su još više potencirali gradnjom brojnih česama, ali i šadrvana. Inače, riječ šadrvan je složenica, sastavljena od perzijskih riječi „šad“ – u značenju veseo, razdragan i „revan“ – u značenju teći, a građeni su u dvorištima džamija, medresa, tekija i hamama. Njihov zadatak nije bio samo da daju vodu za ritualno pranje pred molitvu, nego i da ukrašavaju predvorja spomenutih ustanova. Šadrvani su imali standardizovani oblik, a sastojali su se od manjeg bazena odakle se voda prelijevala u veliki bazen, a iz njega je oticala kroz 6 ili 8 otvora – slavina. Svi su mostarski šadrvani bili natkriveni običnim krovom od kamenih ploča, koji se oslanjao na 6 ili 8 stubova povezanih lukovima.

U Mostaru je zabilježeno postojanje ukupno pet šadrvana i to ispred džamija Karadžoz begove, Koski Mehmed pašine, Ćejvan Ćehajine, Hafiz hodžine i Roznamedžijine. Svi navedeni šadrvani nalazili su se na lijevoj obali Neretve, a vodom ih je snabdijevao, osim Čejvanova i Kosi Mehmed-pašina, vodovod koji je išao od Djevojačke vode.

Danas su ostala samo dva – onaj ispred Koski Mehmed pašine i ispred Karadžoz begove, kao i jedan novoizgrađeni ispred Sevri Hadži Hasanove džamije u Donjoj mahali.

Šadrvan ispred Roznamedži ef. Ibrahimove medrese je bio najveći i najljepši šadrvan u Mostaru. Izgrađen je 1772. godine, a srušen 1940. godine. Onaj ispred Koski Mehmed pašine džamije bilježi godinu gradnje 1781. godine. Za ostale šadrvane nema istorijskih dokumenata o godini gradnje. Jedan od ljepših i poznatijih šadrvana je bio onaj na Glavnoj ulici ispred Hafiz hodžine džamije, koji je srušen 1932. godine, a na njegovom mjestu je izgrađena gostionica, koja je dugo nosila ime „Šadrvan“.

Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago





Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen