Dienstag, 1. Juli 2014

Milion potpisa za status BiH u EU



Milionom potpisa do statusa kandidata BiH u EU: Evropa mora vratiti dug 



Na dan obilježavanja stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata u Sarajevu francuski filozof i pisac Bernard Henri Levy pokrenuo je inicijativu pod nazivom Milion potpisa za BiH u EU.

Pokretanje ove inicijative, kako su kazali, poziv je svim prijateljima Bosne i Hercegovine da dignu glas protiv svih prepreka koje ovu zemlju drže van prostora EU.

Najvažniji apel

- Treći put pokrećem apel za BiH. Prvi je bio 1. jula 1992. godine, kada sam prenio poruku predsjednika Alije Izetbegovića cijelom svijetu, a drugi poziv je poslat na hiljaditi dan od početka opsade. Ovo je treći, možda i najvažniji apel kojim se obraćamo Evropi da ispoštuje dug prema Bosni i Hercegovini, kazao je Levy.

U svom obraćanju, Levy je tražio da se BiH ponovo vrati u Evropu, jer to je, smatra, moralni dug starih Evropljana prema ovoj državi.
- Napravili smo dug koji je teško vratiti. BiH je 90-ih godina bila granatirana, uništena, mnogo je života oduzeto i najmanje što možemo uraditi jeste da vratimo ovu zemlju u Evropu, istakao je Levy, te dodao kako Francuska povoljno gleda na podnošenje kandidature BiH za članstvo u EU.

Peticija kojom se prikuplja milion potpisa za ulazak BiH u EU već je prikupila veliki broj potpisa, a postavljena je i online kako bi svi koji podržavaju ovu inicijativu mogli dati svoj glas. O peticiji je, kako je kazao Levy, obaviješten i francuski predsjednik koji je podržao, kao i ostatak francuske diplomatije.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen