Freitag, 18. Juli 2014

Mostarci - Nermin Čišić

Nermin Čišić: Mostarac koji sudi utakmice u Prvoj ligi Švedske

 

Nermin Čišić, rođen u Mostaru 1983. godine, fudbalski je sudija u Švedskoj, gdje pravdu dijeli u Allsvenskan i Superttan ligi (Prvoj i Drugoj ligi). Nermin je krenuo stopama oca Zlatka, koji je, prije rata, dijelio pravdu na terenima BiH, a brat Zlatko, koji je jedno vrijeme, takođe, bio sudija, sada je kontrolor suđenja u Švedskoj.

Nermin je dijeljenje pravde zavolio uz brata, koji je sudio u trećoj ligi, a on je karijeru započeo suđenjem najmlađim kategorijama djece do 12 godina, da bi potom, za kratko vrijeme, od šeste lige, dospio na listu sudija Prve lige Švedske.

„Velika je razlika u suđenju u Švedskoj u odnosu na BiH. Prvo fizička pripremljenost. U Švedskoj se puno više gleda na fizičku pripremljenost sudija, ima više raznih vrsta testiranja. U BiH čim igrač padne, svira se faul, dok u Švedskoj nije tako. Igrači ne padaju tako lako, igra se fudbal sličan engleskom. Igrači su fizički spemniji i stabilniji. Dok je u BiH prosjek faulova od 40 do 50 po utakmici, u Švedskoj je prosjek je 25 do 25 . U BiH domaća ekipa uvijek ima prednost, dok se u Švedskoj sudi realno, pa taman da ti je i otac na terenu .Ako se baviš suđenjem na elitnom nivou, nema alkohola, nema pušenja“, kaže Nermin Čišić u razgovoru za portal Novasloboda.ba.

Nermin se potom osvrnuuo i i na suđenje na upravo završenom Mundijalu u Brazilu.

„Suđenje nije bilo na zavidnom nivou, što smo zaključili brat i ja, pomno prateći sve utakmice. Bilo je dosta pogrešnih procjena ofsajda, pogrešnih davanja opomena i penala, od kojih neki nisu postojali. Nepostojeći penal sviran je za domaćina Brazil, reprezentaciji BiH nije priznat potpuno regularan gol protiv Nigerije. Ipak, gledaoci na utakmici i pored malih ekrana, kao po pravilu, krive sudije, a niko ne krivi fudbalere, koji padaju kao pokošeni, a da ga protivnik nije ni dotakao. Najlakše je za neuspjeh okriviti sudiju, ali treba početi i kažnjavati fudbalere simulante“, kaže Nermin.

Nermin Ćišić s posebnom pažnjom prati suđenja širom Evrope i svijeta.

„Ima dobrih sudija, a moj sadašnji uzor je italijanski sudija Rizoli. Prije njega, divio sam se Colini i mislim da ga niko zadugo neće nadmašiti. I u Engleskoj, Španiji i Njemačkoj ima dobrih sudija, ali su, za mene, ova dvojica najbolja“, dodaje..

Ono što je posebno interesantno u cijeloj ovoj priči je da je Zlatko bio kontrolor na nekoliko utakmica, koje je sudio Nermin. Rođeni Mostarac sudio je i na Farskim ostrvima, a uskoro će pravdu dijeliti i u Danskoj. Inače, u dosadašnjoj karijeri sudio je na preko 500 utakmica

Iako su ljubitelji fudbali očekivali da će Švedska igrati u Brazilu, to se nije dogodilo.

„Reprezentacija je odigrala nekoliko loših utakmica, što je presudilo da se ne ode na najveću svjetsku fudbalsku smotru. U posljednjih pet godina promijenula se jedna generacija igrača, ekipu nosi Zlatan Ibrahimović, ali ni on ne može sve sam“, govori Nermin.

.I, na kraju, nezaobilazno pitanje bilo je oko plasmana i igara reprezentacije BiH u Brazilu.

„Mislim da je reprezentacija BiH mogla i morala postići puno više. Čudno mi je reprezentacija ode na SP i šeta po ulicama i plažama, a da sobom ne povede profesionalnog kondicionog trenera. To se ne smije desiti ozbiljnoj reprezentaciji. Možda i tome treba tražiti dio odgovora zašto reprezentacija BiH na svom prvom nastupu na Mundijalu nije postigla više“, kaže na kraju razgovora Nermin Čišić.

Emir Krpo

novasloboda.ba

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen