Sonntag, 13. Juli 2014

Mega finale



Njemačkoj osmo, Argentini peto, a međusobno treće finale



Finalna utakmica Mundijala 2014. godine biće za Njemačku osmo, a za Argentinu peto finale. Njemačka je u dosadašnjih sedam finala tri puta osvajala titulu svjetskog prvaka, a Argentina dva puta. Ove dvije ekipe do sada su se sastajale dva puta u finalu. Argentina je bila bolja 1976, a Njemačka 1990. godine
Sada je na redu treći obračun Argentine i Njemačke u finalnim utakmicama. Ove dvije reprezentacije su sa po dva odigrana međusobna finala držale rekord zajedno sa Brazilom i Italijom, ali će od sada finale Argentine i Njemačke postati najčešće igrano u istoriji SP.
Prvi put su Argentina i tadašnja Zapadna Njemačka igrali u finalu 1986. godine, u Meksiku. Argentina sa Maradonom bila je dva puta u vodstvu golovima Browna i Valdana, a Njemačka je dva puta izjednačavala preko Rummeniggea i Völlera. Sedam minuta prije kraja, naslov prvaka Argentini donio je Burruchaga. Bila je to druga po redu titula za Argentinu.
Četiri godine kasnije sastali su se isti protivnici, samo u Italiji. Utakmica je ponovno odlučena pred sami kraj. Brehme je pet minuta prije kraja regularnog dijela utakmice postigao gol iz jedanaesterca i donio treći naslov prvaka za Njemačku.
Danaünje mega finale će biti sedmi susret ove dvije reprezentacije na SP, Njemačka ima ukupno četiri pobjede, uz jedan remi i spomenuti poraz 1986. godine. Pored toga Argentina je na Mundijalu 1974. godine igrala i protiv Istočne Njemačke, a rezultat je bio 1:1.
Zanimljivo je i da su baš Nijemci izbacvaili Argentince na protekla dva svjetska prvenstva, 2006. godine u četvrtfinalu je bilo 4:2 nakon izvođenja penala, pošto je nakon produžetaka utakmica završena 1:1, golove su dali Ayala i Klose.
Prije četiri godine u Južnoj Africi Njemačka je u četvrtfinalu pobjedila uvjerljivo sa 4:0, strijelci su bili Müller, Friedrich i ponovno Klose dva puta.

www.novasloboda.ba

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen