Sonntag, 29. Dezember 2019

Svijet i u svijetu svašta – Slike sedmice


Jedna slika govori više od hiljadu riječi, kaže jedna stara izreka. Ovdje pregled nekoliko najinteresantnijih fotografija iz svijeta protekle sedmice, uz minimalni opis.


Vatrogasac se bori protiv požara u Balmoralu (Australija), jugozapadno od Sidneja.


Helikopter prska vodom po području zahvaćenom velikim šumskim požarom u Bargu. U Australiji je proteklih dana zabilježen najtopliji decembarski dan, registrovan u zadnjih 45 godina. Temperatura je iznosila 49,9 stepeni u Nullarboru, u državi Južna Australija.


Malo prije Božića u Kostariki se održava Festival svjetlosti (Light Festival). Oko šest miliona gledalaca posmatralo je raznobojne parade širom zemlje.


Demonstranti blokiraju ulicu, nakon što su zapalili autobuse na periferiji Kalkute, tokom protesta protiv zakona o promjeni državljanstva koji je donijela indijska vlada. U nasilnim sukobima su poginule dvije osobe.


Policajac hvata jednog demonstranta, koji je učestvovao u protestima protiv vlade u Santiago de Chileu.


Automobil stoji u vodi na parkiralištu trajektnog pristaništa u luci Dagebüll na Sjevernom moru u Njemačkoj. Dvojica ljudi u odijelima surfera gledaju u vozilo nepoznate osobe. Sve ovo se dešavalo tokom oluje koja je zahvatila obale Sjevernog mora.


Na prvoj biciklističkoj omnium utrci za žene u Brisbaneu, pod nazivom Scratch, nekoliko vozačica je palo u krivini, što je dovelo do masovnog padanja sa bicikla.


Yannic Maximilian Lemmen iz Njemačke takmičio se u finalu ICF Svjetskog kupa za kanu na divljim vodama u Lushuiu, na jugozapadu kineske provincije Yunnan.


Španski surfer Juan Fernandez surfao na talasima, tokom 14. izdanja Punta Galea Challenge u Baskiji.


Džamija Er Rizk iz 15. vijeka transportovana je iz drevnog grada Hasankeyf, jer je tamo trebala da bude potpoljena u jezeru, nakon izgradnje velike brane u Turskoj, čiji projekat je u toku.


Jedan čovjek plješče rukama po glavi, dok u praonici veša, dok televizija prikazuje kako je po treći put u američkoj istoriji pokrenut postupak protiv jednog američkog predsjednika.


U luci Cozumel u Meksiku dva velika kruzera brodske kompanije Carnival Cruise Line sudarila su se tokom manevra okretanja. Američka kompanija je objavila na twitteru da su oba broda sposobna za dalju plovidbuna. Šest osoba je lakše povrijeđeno.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen