Montag, 30. Dezember 2019

Adrenalinska atrakcija iznad grada na Neretvi






(tekst koji slijedi objavljen je na portalu klix.ba dana 29. decembra 2019. godine, autor R.D.)

Pred sam kraj godine Mostar je postao bogatiji za još jedan most koji se dosta razlikuje od svih ostalih mostova u Mostaru. Radi se o visećem mostu izgrađenom na stjenovitim padinama uzvišenja Stolac iznad Mostara koji je sastavni dio Via Ferate Fortica – Mostar.

Via Ferata (željezni put) u suštini predstavlja rutu koja prolazi stjenovitim terenom, a opremljena je ankerisanom opremom za penjanje uključujući i sigurnosnu liniju koja štiti korisnike od pada sa visine.

Danas su Via Ferate jako popularne kod turističkog obilaska planina i često sadrže i zahtjevnije konstrukcije, kao što su viseći mostovi, kojima se savladavaju prirodne prepreke.








Radi se o prvoj Via Ferati koja je izgrađena u Mostaru, a projekat je realizovalo Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara uz finansijsku podršku Vlade HNK. Cilj projekta jeste uvođenje novih sadržaja u Sportsko-rekreativni park Fortica u kojem se već nalazi zipline, sportsko penjalište i staze za hiking i biciklizam.

Dužina uspona iznosi 70 metara s ocjenom težine C-D, a osim glavne rute izgrađena je i lakša varijanta uspona sa ocjenom težine A, koja prolazi kroz usjek pod nazivom "Đavolje stepenice". Na vrhu uspona nalazi se vidikovac sa prelijepim pogledom na Mostar.

U nastavku Via Ferate izgrađen je viseći most dužine 35 metara, a također je izvršeno i markiranje staza za hiking koje vode do obližnjih bunkera iz Drugog svjetskog rata.

Korištenje Via Ferate je besplatno uz obavezno korištenje sigurnosne opreme koju je moguće iznajmiti u planinskom domu Fortica ukoliko je korisnici ne posjeduju.

U udruženju se nadaju da će se uvođenjem novih aktivnosti u parku Fortica dodatno obogatiti turistička ponuda i da će posjetioci imati razloga duže da ostanu u Mostaru.
(klix.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen