Dienstag, 17. Dezember 2019

"Nikada nismo vidjeli nešto slično"



Biolog Niels Martin Schmidt (50) sa danskog Univerziteta Aarhus govorio je o posljedicama previše snijega na Grenlandu. Tim ovog biologa, koji godinama istražuje područje na Zackenbergu, na sjeveroistoku Grenlanda, naišao na jednu veoma neobičnu vremensku pojavu. O čemu se radi?
Obično tamo proljeće počinje u aprilu, ali je u aprilu 2018. godine tamo bilo još mnogo snijega. Biljke se nisu mogle probiti kroz snježni pokrivač, ptice selice nisu pronašle odgovarajuća mjesta za gnijezda. Tako je sezona uzgoja i rasta 2018. jednostavno propala.
Na pitanje, da li postoji neka vrsta ekološke lančane reakcije, biolog daje potvrdan odgovor i dodaje da se radi o efektima koji su prevazišli vremenski period od godinu dana. Kako je manje cvjetova procvjetalo, slijedeće godine je bilo manje insekata, što je značilo i manje hrane za ptice selice. Radi se o području koje je posmatrano neprekidno od 1998. godine, ali se nešto slično nikad prije nije vidjelo.


Na pitanje da li se radi o povećanom padanju snijega zbog klimatskih promjena, bilog odgovara: Nisam stručnjak, ali naravno, klimatske promjene mogu češće donijeti ekstremne vremenske uslove. Osim toga, topliji zrak apsorbira više vlage što zapravo može dovesti do većeg broja snježnih padavina.
Poznato je da su arktičke biljne i životinjske vrste savršeno prilagođene ekstremnim uvjetima.
Vremenski događaji poput 2018. godine mogu čak osigurati da Arktik bude rezervisan samo za arktička stvorenja, jer manje prilagođenim vrstama to više neće uspjevati.
Međutim, ako se učestalost ekstremnih događaja poveća i klimatske promjene budu brze, autohtone vrste se također ne bi mogle dovoljno brzo prilagoditi.
Šta će se dešavati narednih godina teško je prognozirati. Prošla godina je čak imala obrnute uslove.
Gotovo da nije bilo snijega, koji je takođe imao svojih problema; tako da mnoge biljke ovog proljeća jednostavno nisu dobile dovoljno vlage, što je zauzvrat imalo uticaja na ostatali dio iz prehrambenog lanca. Pred očima nam je kaskada koja prožima cijeli sistem.
Više će se znati već u aprilu iduće godina, kada ekspedicija ponovo putuje na Grenland.
(spiegel)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen