Dienstag, 24. Dezember 2019

Ludwig najveći



Proslavama u godini Beethovena, biće obilježena 250. godišnjica rođenja kompozitora Ludwiga van Beethovena. Slavi se tragični genije, neizmjerno moćan, potpuno gluh, nesretan u ljubavi i često ljut. Njegova je muzika moderna, složena, kontradiktorna, emotivna. I zadivljujuća.



Rodno mjesto Beethovena, u Bonnu oko 1910. godine: On bio je ljudski i nadljudski.
Beethoven se smatra najpopularnijim kompozitorom: Pop art umjetnik Andy Warhol upotrebio je njegov portret za sliku, a snimke Beethovnovih klavirskih sonata pijaniste Igora Levita našle su se u aktuelnoj chart listi njemačkih albuma.

Zanimljivi podaci:

Na snimku Wilhelma Furtwänglera, Beethovenova 9. simfonija duga je 74 minute. Na to je uticao kapacitet CD-a. Bivši potpredsjednik Sonyja Norio Ohga želio je da cijelo djelo uklopi na jedan CD.

18 milijardi kilometara je Beethoven još udaljen od sunca: Od daleke 1977. godine svemirski brod »Voyager 2« prenosi pozdravne poruke kao i dio njegove 5. simfonije u svemir, za zabavu vanzemaljaca.


5,1 milion puta mjesečno, na Spotifyju bude odsvirana jedna kompozicija sa diskografske stranice Beethovena. Među klasičnim kompozitorima popularniji je samo Johann Sebastian Bach, sa 5,5 miliona slušalaca mjesečno

722 kompozicije obuhvata umjetničko djelo Beethovena. Na prvom izvođenju njegove Devete simfonije, gluhi kompozitor je dirigirao lično. Međutim, muzičari su ipak gledali u dirigentskog Kapellmeistera, koji je stajao pored Beethovena.


Ljubavnik: Beethoven je volio žene, i uvijek je bio zaljubljen. Njegova najveća ljubav je plemenita Josephine Brunsvik (desno). Postoje pokazatelji da je njihova kćerka Minona bila tajno dijete Beethovena.


Dramaturgija: Beethoven je napisao samo jednu operu: »Fidelio«, a na slici je izvedba engleske Nacionalne opere u Londonu. Heroina je žena koja svoga muža spašava iz tamnice.
Beethovenov ideal bio je nadrasti sam sebe.


Film: Sijeda kosa, sa raskalašenim, zabrinutim pogledom na licu, gleda nas Beethoven (1770-1827). Boca vina pred njim, notni zapisi pod prigušenim osvijetljenjem svijeća: Tako je velikog kompozitora predstavio glumac Tobias Moretti u filmu pod imenom "Louis van Beethoven", jedna moderno ispričana priča o slavnom kompozitoru, koji će biti prikazan u povodu godišnjice Beethovena, tokom 2020. godine.



Portret; Najpoznatiji portret Beethovena izradio je slikar Jospeh Karl Stieler 1820. godine.


Spomenik Beethovenu ispred Beethovenhalle. Betonska skulptura pod imenom BEETHON umjetnika profesora Klausa Kammericha postala je jedna od znamenitosti grada Bonna, a nalazi se ispred Beethovenhalle, što je bio doprinos umjetnika izložbi „Mit Beethovena“, 1986. godine.
(spiegel)
(NovaSloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen