Sonntag, 1. Dezember 2019

Zadivljujući snimci sa planine FanjingO zadivljujućim pogledima na Zlatni vrh Crvenog oblaka, u kineskoj pokrajini Guizhou, već smo pisali na ovom mjestu. Sada je taj planinski vrh uvršten na UNESCOu listu svjetske baštine.

Vrh čini par hramova koji se nalaze na nadmorskoj visini od 2.500 metara na vrhu planine Fanjing, ili na kineskom Fanjingshan, što znači "Planina brahmanske čiste zemlje". Ova planina je kineski prirodni rezervat, najviši vrh planinskog masiva Wuling. Smještena je pored grada Tongrena u kineskoj pokrajini Guizhou na jugozapadu zemlje. Naziv planine potiče iz budističkog učenja i smatra se svetom planinom u kineskom budizmu. Nadmorska visina joj se kreće između 480 i 2.570 metara, a kao rezervat je osnovana 1978. godine.
Fanjingshan se prostire na površini od oko 402 kvadratna kilometara, a zaštićeno područje obuhvata 372 kvadratna kilometara.
Izolacija ovog područja dovela je do visokog stepena biljne raznovrsnosti sa endemskim vrstama kao što su fanjingshanska paprat i Guizhou rinopitek, te ugrožene vrste kao što su kineski divovski salamander, šumski mošusni jelen i Reeveov fazan. Fanjingshan ima najveću primorsku bukovu šumu u suptropskoj regiji
U ekosistemu Fanjingshana danas se može naći 4395 biljnih, odnosno 2767 životinjskih vrsta.
Kao jedan od najvažnijih šumskih rezervata bukve u Aziji i jedno od svjetskih područja najbogatije golosjemenjačama, na ovoj planini boravi i jedna rijetka vrsta majmuna Rhinophitecus.
Fanjingshan se smatra svetom planinom, to jest mjestom gdje se dostiže prosvjetljena maitreja budizma. Poslije nekoliko uništavanja tokom historije, ali i Kulturne revolucije, tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, budizam doživljava preporod. Mnogi stari hramovi su obnovljeni, a izgrađeni novi. U sklopu toga je 2010. godine otvoren "Budistički kulturni park Fanjingshan" sa Zlatnom dvoranom.
Ovo je 13. lokalitet u Kini koji je uvršten na Svjetsku listu prirodne baštine, a ukupan broj lokaliteta svjetske baštine u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta sada iznosi 53.
(express)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen