Freitag, 6. Dezember 2019

Kako napraviti najbolju gradsku fotografiju?



Iako se ljudi već dugo bave raznim oblicima fotografije, pravljenje odličnih fotki nikada nije bilo dostupnije nego sada. Ne samo da nam više nisu potrebne ogromne i preskupe skalamerije za koje je potrebna čitava vješnost u podešavanjima, već sva mašinerija staje u običan džep. Sve se može obaviti pametnim telefonima, koji dolaze u raznim oblicima, veličinama i sa različitim brojem megapiksela.

Danas svako ima pametan telefon, tako da je mnogo lakše uhvatiti pravi trenutak kada dođe, ma gdje se nalazili. Potom možemo odlučiti da li ćemo ga sačuvati za svoju kolekciju, ili podjeliti njegovu ljepotu sa prijateljima ili pratiocima na društvenim mrežama. Iako nemaju svi iste umjetničke sklonosti, napredna tehnologija i bezbroj filtera pomažu nam da dođemo do rješenja koja vrlo lako mogu parirati čak i profesionalnim fotografijama.


Fotografije grada pri slaboj svjetlosti
Naravno da nećete uvjek imati osvjetljenje koje vam omogućava idealne fotografije, jer vam nešto može privući pažnju i tokom noći ili na prelazu iz dana u noć. Ali nemojte da brinete, možete uhvatiti i trenutak sa nekog koncerta ili iz noćnog provoda i biti njime zadovoljni. Na kraju krajeva, noćni provod može biti beskrajno zabavniji od dnevnog, zar ne? Za to su zaslužne kamere osjetljive na svjetlo, koje pružaju oštrije i svjetlije fotografije čak i kod slabog osvjetljenja. Bitno je samo izabrati određeni noćni režim rada i uhvatiti kadar. Uz sistem stabilizacije objektiva, neće biti problema ni ako vam ruka malo zadrhti tokom pravljenja fotografije.


Fotografije koje prikazuju sve boje grada
Činjenica je da ljudsko oko razlikuje oko 10 miliona nijansi boja, što je nemoguće u potpunosti prenijeti u bilo kom drugom obliku ili mediju. To ne znači da fotografije koje napravite mobilnim telefonom ne mogu biti pune boje i živopisne. Treba vam samo malo kreativnosti i strpljenja i možete svaku ideju sprovesti u djelo. Bilo da želite da istaknete punoću svih boja ili samo jednu nijansu za koju želite da odskače od ostalih, poput opalog lišća bogatih boja, sve je na vama. Upoznajte se sa opcijama telefona i ne plašite se da istražujete, garantovano niste znali šta sve vaš telefon može. Nakon što odaberete sve postavke, samo usmjerite telefon ka željenom kadru i uživajte u razultatu.


Fotografije grafita
Svaki grad je jedinstven na neki način i ima ono nešto što mu daje šmek. Kod velikih metropola, to su neke turističke atrakcije prepoznatljive na svakoj razglednici. Ali bez obzira na veličinu grada, njegova ljepota i jedinstvenost se mogu naći i u nekom neočekivanom kutku. Ulična umjetnost može biti baš taj delikatni pečat. U poslijednje vrijeme, grafiti sve više dobijaju status prave umjetnosti i to je u nekim slučajevima i više nego zasluženo. Zato za svaki put kada vas oduševi neka poruka na zidu ili ilustracija koja može parirati nekima iz udžbenika istorije umjetnosti, izvadite svoj telefon iz džepa i podjelite ljepotu i poruku i sa ostalima.
(izvor:citymag185)
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen