Samstag, 7. Dezember 2019

Meč koji polarizuje svijet boksa



Kako pišu mediji, predstojeći revanš meč Ruiz – Joshua je već sada doveo do polarizacije u svijetu boksa!

Revanš meč za prvaka teške kategorije u boksu, između Andyja Ruiza jr. (30) i Anthony Joshua (30), održaće se u subotu, sa početkom u 21:45 sati, u Diriyya, predgrađu Riada, u Saudijskoj Arabiji.

Domaćin meča, Saudijska Arabija, transferirala je oko 90 miliona eura za "Chlash of the Dunes“, „Sudar na dinama"! Od toga čak 36 miliona eura ide promotoru Eddieju Hearnu (40).
U junu ove godine, do tada neporaženi Joshua je u 7. rundi meča protiv Ruiza, amerikanca sa meksičkim korijenima, doživio k.o., i izgubio sve svoje titule svjetskog prvaka (IBF, WBO i IBO). Sad je na redu revanš!


Bokserski stručnjaci tipuju na ishod meča:
Kult trener Ulli Wegner (77): "Za mene je Joshua favorit. Pobijedit će u ovom meču, jer je iz prvog okršaja naučio lekciju".
Legenda teške kategorije Axel Schulz (51): "Ruiz će pobijediti, čak i ranije! Četiri pada na pod u prvom meču kod Joshue izazivaju puno straha. "
Bivši svjetski prvak Henry Maske (55): "Mislim da će ovog puta Joshua dobiti meč. Intenzivno je radio na sebi. Robusni Ruiz ga neće ponovo iznenaditi.“
Bivši Klitschko menadžer Bernd Bönte (63): "Ovaj meč odlučiće mentalno stanje obojice boksera. Ako Joshua ostane podalje od opasne zone i bude boksovao iz daljine, odlučiće meč jednim k.o. ili će na poene vratiti izgubljene titule."
Nada teške kategorije Agit Kabayel (27): "AJ će definitivno pobijedititi. Hoće li meč ranije završiti ili ne, zavisi od njegove dnevne forme i od toga koliko želi titule nazad. Ali mora biti i oprezan, u teškoj kategorije može se desiti puno toga. Jedan udarac može riješiti sve"
Boks promotor Wilfried Sauerland (79), koji će biti uživo na meču: "Moja želja je da Joshua u 6. ili 7. rundi pobijedi kroz k.o. On je u prvoj borbi podcijenio Ruiza “.
Bivši svjetski prvak Arthur Abraham (39): "Joshua će ovaj put držati Ruiza na distanci i nokautirati ga."


Iz protivničkih tabora
Trener svjetskog prvaka u boksu Andyja Ruiza kritikovao je okolnosti revanša protiv svrgnutog prvaka Anthonyja Joshua u Saudijskoj Arabiji. "Mislim da je Andy zaslužio da meč bude u Meksiku ili SAD. Nismo dobili respekt koji zaslužujemo. Ruiz se u revanšu mora priviknuti na jedanaest sati vremenske razlike od rodne Kalifornije, a Joshua samo na dva. Moramo se boriti u Saudijskoj Arabiji i slijediti upute promotora Joshue. Kažu da je ovo neutralno mjesto, ali istina je da je sve podređeno Joshui”, rekao je Robles i dodaje da je njegov bokser odlično pripremljen.

Svjetski prvaku u teškoj kategoriji Ruiz, koji od ranije nosi nadimak „Bucmasti“, jedva da je i malo izgubio na težini prije revanš meča.
„Možda sam malo izgubio. Ali ja nisam ovdje da izgubim puno kilograma“, rekao je novinarima u saudijskoj prijestolnici Rijadu. "Želim da budem jak i da se dobro osjećam u ringu. Biću isti kao u prvom meču protiv Joshue.“

Oba boksera su optimisti u pogledu pobjede. „Nisam se pripremao samo fizički već i mentalno“, rekao je Joshua. „Znam da to mogu. Prošli put mi je malo nedostajalo.“

Bivši četverostruki svjetski prvak Joshua iznenada je početkom juna u New Yorku, u meču protiv Ruiza izgubio naslove svjetskih prvaka u IBF, WBO i WBA, kao i manje značajnog IBO.
Preko 120 kilograma teški Amerikanac pobijedio je u rasprodatom Madison Square Gardenu tehničkim k.o. u 7. rundi.
Joshua, koji je pobijedio Wladimira Klička, doživio je svoj prvi poraz u 23. profesionalnom meču. Ruiz je u dosadašnja 34 meča pobjedio 33 puta.
(express)
(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen