Mittwoch, 18. Dezember 2019

Superliga već postoji




O uvođenju evropske super lige razgovara se godinama. Ona je zaprijetila izdvajanjem apsolutno najboljih klubova. Novi predsjednik Bayerna Herbert Hainer, odmah nakon što je izabran na funkciju, kao da je bio prisiljen, ustvrditi: "Stojimo uz Bundesligu!"
Ali, možda je sve ovo samo puno galame ni oko ničega.
Jer u stvarnosti, svojevrsna superliga već postoji, što pokazuje nokaut faza ovogodišnje Lige šampiona.
Samo prvi klubovi iz pet najvećih i najbogatijih liga u Evropi prvi put su se plasirali u osminu finala: iz Engleske (četiri učesnika), Španije (četiri), Njemačke (tri), Italije (tri) i Francuske (dva).
Prošle godine su još bila dva "underdoga" FC Porto i Ajax Amsterdam. Holanđani su čak donijeli i osvežavajući fudbal plasmanom u polufinale. Ali, čim su bili eliminisani, odmah su ih „opljačkali“..
De Jong je otišao u Barselonu za 75 miliona eura, a de Ligt za 85 miliona u Juventusa. To je donijelo gomilu novca i nikakvu garanciju da će se takav uspjeh ponoviti.
Izdvajanje Velike petorke liga više je nego zaključena i potpuna. Za ekipe iz drugih liga situacija postaje sve teža, a skoro da im je i nemoguće, probiti se u njihovu falangu.
Uz to dolazi još jedna novina: Do sada je važilo pravilo, igrači za Ligu šampiona su morali biti prijavljeni na početku sezone, a oni koji nisu bili na ovom spisku nisu mogli igrati. Sada je prvi put moguće u zimskom preleznom periodu kupiti do tri zvjezde, uz dozvolu za igranje u Ligi šampiona u nastavku takmičenja.
Nova napadačka zvijezda Erling Haaland (19) eliminisan sa RB Salzburgom nakon jedne jake grupne faze, odmh nakon ispadanja, letio je privatnim avionom za Leipzig i Dortmund i tamo vodio razgovore o novom ugovoru. "Lešinari nad Salzburgom", glasili su naslovi u novinama".
FC Bayern je već postigao 74,19 miliona eura u dosadašnjim utakmicama Lige prvaka, sa šest pobjeda u grupnoj fazi. Plasman u četvrtfinale donosi im još 10,5 miliona. I kad se na kraju riješi
distribucija takozvanog tržnog fonda, u što su uključena i TV prava, ukupno će na račun Bavaraca leći najmanje 100 miliona eura.
Kako se manji klubovi mogu nositi sa ovim? Mogu samo žaliti, ali takva su trenutno pravila tržišta.
A Dortmund protiv Pariza, ili Real protiv Manchester Cityja, to su tako sjajne, super utakmice, koje svaki ljubitelj fudbala želi gledati.
Superliga postoji već dugo vremena!
(bild)
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen