Sonntag, 20. Oktober 2019

Taj čudesni svijet – Slike sedmice



Iznad čovjeka, koji stoji na jednoj stijeni u moru, u Laponiji, u Finskoj,, vide se polarna svijetlost na nebu. Fantastični nebeski show nastaje u hladnim, vedrim noćima, između septembra i marta, kada električno nabijene čestice solarnog vjetra prodiru u gornje slojeve atmosfere.


Prototip SpaceX rakete „Starship“ stoji spreman na poletnoj rampi u Texasu. „Starship“ bi trebao ljude odvesti do Mjeseca, pa čak i do Marsa. Raketni sistem za višekratnu upotrebu trebao bi biti sposoban da primi, i u svemir odvede i do 100 ljudi.


Sa proteklog Svjetskog prvenstva u atlitici u Dohi, neke slike su nam ostale urezane u sjećanje, kao što je i ova ekstravagantna boja kose atletičarke Shelly-Ann Fraser-Price sa Jamajke, na startu finalne trke 100 metara za žene. Ona je u finalu osvojila zlatnu medalju sa najboljim ovogodišnjim rezultatom 10,71 sekundi. Osim nje, još četiri atletičarke su stazu istrčale ispod 11 sekundi.


U Španiji je tokom ljeta održano Svjetsko prvenstvo u trci kajaka. Na slici jedan od učesnika, Jiri Prskavec iz Češke.


U pokrajini Mecklenburg-Vorpommern u Njemačkoj drama oko odbjegle zebre iz jednog cirkusa u mjestu Tessin. Zebra je krenula putem slobode, prošetala se čak i autobanom, gdje je izazvala i jedan sudar. Kada pokušaji hvatanja nisu uspjeli, ustrijeljena je. Ovaj čin je izazvao lavinu negodovanja javnosti, sa pitanjima, zašto je nesterna životinja morala biti u bijena, i zar nisu primjenjene bičajene mjere uspavljivanja životinje?


Tokom proslave 70. godišnjice osnivanja Narodne republike Kina održana je velika vojna parada u kojoj su učestvovale i ove djevojke, koje su marširale odjevene u crvenim kostimima.


U Švedskoj je održano otvoreno prvenstvo u stonom tenisu „Swedish Open“. Na slici švedska stonoteniserka Matilda Ekholm, potpuno koncentrisana na povratnu lopticu, tokom jednog susreta.


Vrijeme je jesenje berbe, a sa berbom se širom svijeta održavaju prvenstva u različitim disciplinama. Na slici vaganje Bundeva na prvenstvu održanom u Ontariju, Canada. Pobjednik je bila bundeva težine 803 kg.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen