Donnerstag, 3. Oktober 2019

SP u atletici – Skoro bez gledalaca






Jedva da ima gledalaca na tribinama, slaba atmosfera i oštre kritike sportista. To već sada baca sjenku i na Svjetsko prvenstvo u fudbalu, koje će se na istom mjestu održati 2022. godine.
Svjetlo isključeno, iluzija uključena: tako nešto bi se moglo napisati o atmosferi prije finalne trke 100 metara. Igra laserskog svijetla napravila je nešto poput atmosfere i raspoloženja na tribinama. Međutim, i ovaj kratkotrajni potez nije mogao sakriti činjenicu da se ovo SP održava skoro bez gledalaca. Zapanjujuće slaba posjećenost, pored nesnošljive vrući glavni su problemi u borbama za titule, i već sada stvaraju brige oko toga kako će biti na SP u fudbalu za tri godine.
Na finalnoj utrci 100 metara za muškarce, koje spada u vrhunac Svjetskih prvenstava u atletici, prisustvovalo je jedva 10 hiljada gledalaca. Na finalnoj trci 100 metara za žene, dan kasnije, bilo ih je upola manje. Službeni podaci o broju gledalaca se ne objavljuju.
Istovremeno, organizatori uz mnogo trikova pokušavaju stvoriti prekrasan izgled i atmosferu. Kapacitet stadiona, za SP u fudbalu 2022. godine iznosi 48 hiljada gledalaca, a za atletiku je smanjen na 21 000 gledalaca, s tim što je gornja tribina je u potpunosti zatvorena, radi atmosfere.
Zvanično, gledalaca nije malo. Na konferenciji za novinare prije početka Svjetskog prvenstva, Dahlan Al Hamad, šef OC-a i potpredsjednik Svjetske federacije IAAF, objavio je da je od ukupno 200.000 karata ostalo neprodato još samo 5.000. Šef IAAF-a Sebastian Coe borio se da ostane ozbiljan na ovakve tvrdnje.
Za mali interes publike ima mnogo razloga. Zbog političkih tenzija navijači iz okolnih zemalja i regija širom Saudijske Arabije i Bahreina ne mogu slobodno ući u Katar. Uz to se dodaje i brutalna vrućina, a i turističke mogućnosti ove pustinjske zemlje, osim određene scenske privlačnosti, sasvim su ograničene.
Mogu li veliki fudbalski klubovi u narednim godinama dovesti više ljudi u Katar, veliko je pitanje. Klupsko svjetsko prvenstvo održat će se u decembru ove godine, prvi put u zemlji. Doći će FC Liverpool sa Jürgenom Kloppom, a Katar se već sad oslanja na slavni putnički entuzijazam navijača Redsa.
Krajem 2022. godine, u malom Kataru, održaće se Svjetsko prvenstvo u fudbalu sa 32 zemlje učesnice. Kako bi se spriječilo da tribine budu prazne, strogo islamska država povući će jadan neuobičajen potez: Cijene piva će se drastično smanjiti. Trenutno je čaša Heineken piva, dostupna samo u odabranim hotelima sa pet zvjezdica, toči po cijeni od dvanaest eura.
(zdf)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen