Dienstag, 15. Oktober 2019

Neobični praznici: Svjetski dan čistih ruku




Topla voda i sapun su najisplativija zdravstvena intervencija

Pravilno pranje ruku najvažnija je mjera sprečavanja širenja zaraznih bolesti i infekcija, a kolika je važnost higijene ruku i podizanja svijesti o tome, govori činjenica da se svakog 15. oktobra već 11 godina obilježava Svjetski dan čistih ruku.
Ovaj dan prvi put je obilježen 2008. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija tu istu godinu proglasila Međunarodnom godinom sanitacije.


Svjetski dan čistih ruku obilježava se u cilju povećanja svijesti o značaju pranja ruku za zdravlje. Kako kažu iz UN -a, ovaj dan trebao bi podstaći zemlje da analiziraju običaj pranja ruku svog stanovništva. Stoga je glavna poruka Svjetskog dana čistih ruku da je pranje ruku toplom vodom i sapunom najisplativija zdravstvena intervencija.
Nauka kaže da se tokom svakodnevnih aktivnosti na rukama može naći više od 3.000 bakterija. Upravo te bakterije su najčešći prenosioci uzročnika crijevnih, respiratornih i kožnih zaraznih bolesti. Crijevne infekciju su prema učestalosti odmah iza respiratornih i čine 20 posto svih zaraznih bolesti. Češće se pojavljuju ljeti i najesen, a najviše se prenose prljavim rukama.


Zabilježeno: BiH građani evropski prvaci u pranju ruku

Na osnovu istraživanja agencije Gallup, od svih evropskih nacija, Bosanci i Hercegovci najviše pažnje posvećuju higijeni, barem kada je u pitanju pranje ruku nakon odlaska u toalet.
Čak 96 posto građana BiH ima naviku pranja ruku nakon toaleta. Odmah iza BiH sa 94 posto građana koji peru ruke poslije toaleta su građani Moldavije, zatim Turske i Portugala sa 85 posto, te Srbije i Rumunije sa 84 posto.
Nizak nivo higijene, odnosno navike pranja ruku nakon toaleta imaju i Italijani, sa 57 posto, zatim građani Španije sa 61 posto i Francuske sa 62 posto.
U istraživanju se navodi kako pranje ruku može biti jednako dobra i korisna navika za savjest ljudi kao i za samo tjelesno zdravlje.
(zdr)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen