Montag, 7. Oktober 2019

Brandao hit Premijer lige BiH


(fkvelež)

nakon 12. kola


Brazilski internacionalac Brandao igra nevjerovatnu sezonu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.
Veležov krilni napadač je najzalužniji što Rođeni u posljednje vrijeme osvajaju bodove, kako kući tako i na strani.
Velež danas je u okviru 12. kola Premijer lige gostovao kod Mladosti u Doboju kod Kaknja i odnio jedan bod odigravši 2:2. Oba pogotka za goste iz Mostara postigao je upravo Brandao.
Ko pomno prati našu ligu, primjetio je da Brandao u posljednje vrijeme igra u nevjerovatnoj formi. On na svom kontu već sada ima osam golova u ovoj sezoni i treći je strijelac lige, a još zanimljiviji podatak je da je Brandao strijelac šest posljednjih golova svog kluba.
Sve je počelo u Ugljeviku kada je Velež slavio sa 2:1, a Brandao postigao drugi gol. To je bio početak njegove serije koja je nastavljena već narednog vikenda kada je Velež pobijedio Tuzla City sa također 2:1, a Brandao je postigao oba pogotka. Odmah nakon toga svoju seriju Brazilac je nastavio i u Banja Luci. Velež je ovog puta izgubio i to sa 3:1, a Brandao je postigao jedini gol. Seriju je nastavio danas u Doboju kod Kaknja s dva nova pogotka.
Iako se od njega možda i nije očekivalo pred početak sezone da ekipu predvodi s golovima, već je to bilo očekivano prije svega od Nusmira Fajića, Brandao je bljesnuo i najviše zahvaljujući njemu tim je još uvijek iznad opasne zone.
Serija koju on trenutno ima rijetko se viđa u bh. fudbalu a pitanje je da li smo je ikada i vidjeli. Šansu za nastavak serije imat će za dvije sedmice u velikom derbiju protiv Zrinjskog.
(sportsport)



(sportsport.ba)



Brazilac Brandao u top 20 najboljih strijelaca Veleža

Brandao je u Velež stigao kao potpuni anonimus u zimu 2017. Omladinsku školu prošao je u malom brazilskom klubu Galicia EC, da bi ozbiljniji fudbal igrao za Atletico Esportivo Araçatuba, klub koji se takmičio u Seria A2 države Sao Paolo. Određeni period je proveo i u urugvajskom Penarolu, ali nije se uspio nametnuti, pa je stigao u Mostar.
Na prvim treninzima je izgledao kao još jedan od prolaznika – tromo i sporo, bez nekakvog velikog potencijala. Nikako se nije mogao primijetiti onaj fudbalski “vic“ kojeg nose svi Brazilci u sebi. Bio je to potpuno pogrešan prvi utisak. Debitovao je u Bihaću 11. marta 2017. u pobjedi “Rođenih“ od 2:1, a već u narednoj utakmici protiv Bratstva pogodio je za preokret i pobjedu od 2:1.
Od Bihaća do danas odigrao je 82 prvenstvena meča za Velež . U sadašnjoj generaciji jedino Adnan Bobić – 118 i Denis Zvonić -184 imaju više utakmica u crvenom dresu. Sa današnja dva gola protiv dobojske Mladosti Brandao je došao do brojke – 39. prvenstvenih golova. Ujedno je na listi strijelaca prestigao legendu kluba Zejnila-Zeku Selimotića i tako se postavio na 16 poziciju, top 20 najboljih strijelaca Veleža svih vremena. Velika je to stvar ako se zna da tu ljestvicu čine igrači ponikli u omladinskoj školi.
Samo pogledati listu ispred njega i jasno je sve: Vukoje 40, P. Jurić 42, Lazović i Šestić 43, Međedović 47, Kodro i Skočajić 48, Zelenika 52, Tuce 54, Gudelj 56, S. Halilhodžić 66, Mujić 69, Vladić 81, V. Halilhodžić 103 i Bajević 170 prvenstvenih pogodaka.
Brandao je to mjesto itekako zaslužio, pretvorio se u jednog od najkonstantnijih i najvažnijih igrača svoje generacije, čovjek koji drži Velež u životu i koji ga vodi ka luci spasa.
(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen