Freitag, 11. Oktober 2019

Ko to tamo igra?



Svjetsko prvenstvo u rugbyju je jedan veliki sportski događaj u svijetu. Samo, nažalost, kod nas nailazi na interesoivanje samo manjeg broja znatiželjnih znalaca.
Broj ljubitelja rugbyja kod nas, kao i u velikom dijelu Evrope je neznatan, a oni koji jesu pravi ljubitelji, mogu samo uzdisati za ovakvim slikama, koje se pretežno objavljuju u za to specijalnim stranim časopisima, na internetu, ili prikazuju na stranim tv kanalima.
Svjetsko prvenstvo u Rugbyju se održava svake četvrte godine, a to prvenstvo je pored Olimpijade i Svjetskog prvenstva u fudbalu, jedan od najvećih sportskih događaja u svijetu. A na tekućem Svjetskom prvenstvu, koje se održava od 20. septembra do 2. novembra ove godine u Japanu, sjevernoamrikanci se bore za svaki centimetar trave.
Ovalna lopta mora se prenijeti do kraja protivničke zone, pri čemu se igrači guraju, udaruju, i prije bi rekli da liče na ljude iz osiguranja na ulazima, ili na nosače namještaja.
Ono što na prvi pogled liči na bijes iz nekog Asterixovog stripa, pokazuje se kao fascinirajući sport za gledaoce, sa taktičkim finesama, elegantnim pasovima i velikim preprekama.
I kako je bivša kolonijalna sila Velika Britanija marljivo izvozila u svoje kolonije i ljubav prema rugbyju, pojavljuju se reprezentacije veoma malih zemalja, koje danas čitaju lekciju iz rugbyja nekim puno moćnijim zemljama. Primjer. mala reprezentacija Samoe upravo je napravila veliku stvar pobijedom protiv Rusije sa 34:9.

Nekoliko informacija o tekućem Svjetskom prvenstvu u rugbyju:
Deveto Union svjetsko prvenstvo u rugbyju održava se od 20. septembra do 2. novembra 2019. godine u Japanu. U julu 2009. godine Japan je odabran kao domaćin od svjetske rugby asocijacije. Ovo je prvo Svjetsko prvenstvo koje se održava na području Azije. Očekuje se da će ovo prvenstvo, nakon Olimpijade i Svjetskog prvenstva u fudbalu, privući veliki broj gledalaca,na stadioonima, kao i onih pored malih ekrana širom svijeta.
A što se tiče nas: Ni čuli, ni vidili.

Na fotografiji: Ovalna lopta i mnogo jakih momaka. Scena sa utakmice Italija – Kanada, u kojoj je pobijedila Italija sa 48:7.
(stern)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen