Samstag, 12. Oktober 2019

Svijet i u svijetu svašta



Ni o pokretu Žuti prsluci nismo odavno nešto čuli. Njihova aktivnost ne prestaje., U francuskom Nantesu policija je koristila vodene topove tokom nedavnih demonstracija.


Kako izgleda sanacija pruge za superbrze ICE vozove u Njemačkoj, gledano odozgo, vidi se na slici napravljenoj dronom kod mjesta Sorsum. Sanacija pruge od Hanovera do Gottingena koštaće oko 175 miliona eura. Biće ugrađeno oko 140 kilometara šina, 47 skretnicaa, 243.000 pragova i 405.000 tona šljunka. Pored toga, sanirat će se devet tunela i osam mostova preko dolina, kao i nadzemni vodovi.


Poplave, tamo gdje nisu tako česta pojava, desile su se u jugoistočnoj Španiji. Tri i po hiljade ljudi moralo je napustiti svoje domove. Poplava izazvana jakom olujom odnijela je četiri ljudska života.


U Dresdenu u Njemačkoj održava se već tradicionalna trka u drvenim kutijama za sapun „Prix de Saloppe“. Na slici članovi grupe neobičnog imena „Partizani Bethlehema“, učestvuju na ovogodišnjoj utrci sa interesantniom kreacijom, na stazi dugoj skoro čitav kilometar.


Još jedno podsjećanje na nedavne požare u prašumama Amazona. Jedno drvo gori od vrha do dna.


Kako je došlo do toga da statua hinduskog božanstva Genesha leži u vodi jednog jezera u indijskom gradu Ajmer, nepoznato je, ali zabilježeno slikom.


Umjetnost na malo drugačiji način. Aplauz! Prije svega za pjevače, ali onda i za šašavu ideju: U vrućoj ljetnoj večeri u Pragu, publika uživa u Mozartovim arijama, ugodno izvaljena u limenim kadama napunjenim vodom.
Pri temperaturama od tridesetak stepeno to je vrlo ugodno, a onda slijedi bizarno pitanje: Nije li se don Giovanni mogao izgovoriti kao „John do vany“? A to na češkom znači „John u kadi“.
Ideja u djelo provodi promotora kulture Ondřej Kobza, koji umjetnost želi predstaviti na malo drugačiji način. Ni u kom slučaju na suho, kako to i slika prikazuje.

(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen