Freitag, 18. Oktober 2019

Crvena linija odlučnosti








Boja njihove odjeće jasan je signal: Demonstranti su formirali crvenu liniju, na travnjacima u podnožju planinskog grebena Grünten, sjeveroistočno od mjesta Sonthofen, u okrugu Oberallgäu, u Bayernu.
Oko 1100 esnika su protestvovali protiv modernizacije skijaških terena na tom području.
Građanska inicijativa strahuje da bi krajolik ovog zaštićenog područja prirode doslovno mogao postati preplavljen turistima. Kako se planira, ovdje bi trebalo biti uloženo oko 30 miliona eura u infrastrukturu i nove ponude za posjetioce. Ulagači uvjeravaju, da njihovi planovi upravo razvoju održivijeg turizma.
Do protesta je došlo nakom rasprave o temi, planira li se promocija turizma, ili se ovo mjesto želi pretvoriti u "mravinjak". Pitanje je, koliko opterećenja mogu podnijeti krajolik i priroda, te da li se želi „nježnirazvoj planine, ili jedna „avanturistička“ planina. Posebno se u kritikuje takozvana "šumska avanturistička staza", koja po mišljenju protivnika projekta zahtijeva velike intervencije u prirodi, izgradnju velikih restorana na planini te zasnježavanje padina. „Oduševljeni što su mnogi su došli da podrže građansku inicijativu”, a iz Savezne unije za zaštitu prirode Njemačke kažu, kako je ovo impresivan znak, koji pokazuje koliko se ljudi u Allgäu osjećaju vezani za njihovu okolinu i kako se bore za njenu zaštitu. Oni ne žele takozvani “event” turizam i zabavu na planini.
"Ovdje smo jer odbacujemo cijeli projekt" odlučni su iz Građanske inicijative.
(stern)
(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen