Mittwoch, 2. Oktober 2019

150 godina dopisne karte1895.
Kako se vojnik raduje dopisnoj karti! 1906.

1914.

Pozdrav iz Mostara

dopisnica, Jugoslavija

razglednica, 1970-tih

Kada ste zadnji put poslali ili primili razglednicu?

Dopisnica je otvorena pošiljka, u pravilu izrađena od tvrdog papira, sa unaprijed otisnutom poštarinom i oznakom "carte postale". Dopisnice se šalju otvorene tj. bez omotnice. Dopisnicama se smatraju i sve vrste razglednica, koje odgovaraju dimenzijama predviđenim za dopisnice, a izdate su od strane pošte.

Austro-Ugarska pošta je 1. oktobra 1869. godine u poštanski promet uvela “Correspondenz-Karte”, dopisnu kartu.
Ona je u prvo vrijeme važila kao nepristojna stvar, jer se čitanje tuđe otvorene pošte smatralo neukusnim.

Razvoj i značaj dopisne karte:
- 1870. pojavila se prva dopisna karta i u Njemačkoj.
- 1871. je od dopisne karte nastala prva razglednica, sa slikama
- 1895. dopisne karte postaju šarene, i stvari za sakupljanje i kolekcije. Novi motivi su bili umjetnost, ljubav, erotika, sela i gradovi.
- 1914 – 1918.: U Prvom svjetskom ratu samo njemački vojnici poslali su 10 milijardi dopisnih karata iz različitih dijelova svijeta.
Od 1990. šalje se sve manje dopisnih karata. Na primjer: 1998. godine je u Njemčkoj poslato oko 400 miliona dopisnih karata, da bi taj broj u 2017. godini pao na još uvijek visokih 195 miliona komada

Proučavanjem i sakupljanjem razglednica bavi se deltiologija koja je treći hobi po kolekcionarstvu nakon numizmatike i filatelije.
Razglednicu je potrebno kupiti, ispisati tekst, upisati adresu željenog primaoca te zalijepiti markicu i poslati je, odnosno ubaciti u poštansko sanduče.
Bez obzira na svijet mobitela, interneta, društvenih mreža, te s tim pov ezano, primanja i slanja informacija u djeliću sekunde, ovaj mali proces još uvijek traje i nije iščeznuo. Razglednica je puno više od komada kartona. Ona se piše rukom i srcem, kratko napisana srdačna poruka s putovanja, podijeljena uspomena, a pisanje kao i dobivanje razglednice na kućnu adresu ima poseban čar.
I zato sve moguće moderne „kartoline nove generacije“ nisu ni blizu uspjele ugroziti identitet jednostavne razglednice.
Vrijeme godišnjih odmora i ljetnih praznika idealno je vrijeme da osobama do kojih vam je stalo pošaljete razglednicu, podijelite s njima svoje uspomene dajući im do znanja da ste u određenom trenutku mislili upravo na njih, i svima onima koji nas se sjete na ovaj način, od srca veliko hvala.

(spagos)Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen