Mittwoch, 16. Oktober 2019

Najstariji Nijemac, vjerovatno i najstariji čovjek na svijetu




Iskreno, do bola!

U Njemačkoj je njen najstariji građanin juče proslavio rođendan; Gustav Gerneth iz Havelberga (Sachsen Anhalt) napunio je 114 godina.
Njegov recept: „Nikada nisam provodio ni jednu dijetu! Uvijek sam rado jeo, i to uvijek sa puno putera i masnoće, A sport? Time se nikad nisam bavio“
Iskreno do bola, i utješno.
Ili još tačnije: Jadan pravi, uzorni sladokusac!
(bild)


Najstariji Nijemac je vjerovatno i najstariji čovjek na svijetu

Kad se rodio 1905. godine, Njemačka je imala cara, a Robert Koch je dobio Nobelovu nagradu.
114 godina kasnije, senior je slavio sa unucima i praunucima.

U utorak je najstariji čovjek u Njemačkoj - i jedan od najstarijih na svijetu - proslavio svoj 114. rođendan u Havelbergu u Saksoniji-Anhaltu. Stoga je i gradonačelnik Bernd Poloski došao je u posjetu slavljeniku. Pošto je Gustav priznao da i dan danas voli jesti slatkiše, u skladu sa tim, gradonačelnik je slavljeniku, pored pozdrava od premijera i okružnog administratora, uz veliki buket cvijeća, donio i poklon-korpu s Gernethovim najdražim slatkišima.

Kao i prethodnih godina, 114-godišnjak je rođendan proslavio u uskom porodičnom krugu - uz „Frankfurtski vijenac“, jednu vrstu krem torte. Gradonačelnik je o Gernethu rekao: "On je i dalje zainteresiran za dosta stvari, posebno za fudbal“, a između ostalog, razgovarali su o Bayernu iz Minhena.



Najstariji Nijemac: "Ovo nije njegov poslijednji rođendan"

Gerneth se, prema vlastitim rečima, osjeća počašćen posjetama gradonačelnika svake godine iznova. Ne žali se ni na šta, a zrači životnom radošću. I još uvijek je vragolast. Čak gleda i u budućnost. "Trebao bih još potrajati, nije mi ovo posljednji", rekao je, govoreći o svom rođendanu.

Gernethova unuka Christine Rattay je časopisu Bild izjavila: "Budući da ne funkcionira dobro sa hodanjem, djed najradije provodi vrijeme u krevetu, gledajući televiziju." Nije želio primiti službenu posjetu, rođendan je želio proslaviti u najužem porodičnom krugu. Gerneth je školovani mašinista, a rođen je 15. oktobra 1905. u Stettinu, današnjem poljskom Šćećinu.

Najstariji čovjek na svijetu je umro u januaru, u dobi od 113 godina

U januaru ove godine japanski Masazo Nonaka umro je u dobi od 113 godina. Smatran je najstarijim čovjekom na svijetu. Guinnessova knjiga rekorda prepoznala je Nonaka kao najstarijeg čovjeka na svijetu u aprilu 2018. godine. Vjerovatno će sada na to mjesto u knjizi upisati Gustava Gernetha.
(ausburger-algemeine.de)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen