Montag, 21. Oktober 2019

Iz životinjskog svijeta: Jedini primjerak sibirskog bijelog ždrala vratio se u Iran



Sibirski bijeli ždral, po imenu Omid, vratio se u svoj drugi dom u Iranu, močvarno područje Fereydunkenar u pokrajini Mazandaran na sjeveru Irana, da tu provede zimsku sezonu.
Obilna hrana privukla je sibirskog bijelog ždrala, koji je jedini preživjeli primjerak u zapadnoj populaciji ove vrste ptica.
Sibirski bijeli ždral imao je tri populacije, istočnu, centralnu i zapadnu. Centralna je već u potpunosti izumrla, od zapadne je ostao samo Omid, a istočna broji oko 3.000 pripadnika. Istočna leti u Kinu, gdje provodi zimske dane.
Omid je na to područje stigao mjesec dana ranije nego prošle godine. Omid je 2017. godine na to područje došao 21. decembra, a 2018. godine 21. novembra, piše iranska novinska agencija IRNA.
Zvaničnik odjela za zaštitu okoline pokrajine Mazandaran rekao je da, iako je usamljena ptica na to područje stigla mjesec dana ranije nego prošle godine, još uvijek se to ne smatra ranom migracijom.
Korous Rabiee rekao je da se svi brinu o Omidu i da mu u Mazandaranu ne prijeti opasnost, dodavši da je zabranjeno pucanje u močvarnim područjima ,u kojima će provesti četiri mjeseca, a pripadnici odjela će ga pratiti svakodnevno.
Iako je Omid izgubio svoju partnericu, Arezoo, on je nastavio dolaziti na to područje u posljednjih 12 godina. Međutim, 2009. i 2015. godine se nije pojavio, a ekolozi su bili zabrinuti zbog njegovog odsustva.
Sibirski bijeli ždralovi lete na daljini od 5.000 km od svog izvornog staništa u Sibiru do Fereydunkenara. Letio je iznad Rusije, Kazahstana i Azerbejdžana.
Obično ostane četiri mjeseca, ali ih je prošle godine napustio nakon 97 dana.
(Fena)
(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen