Dienstag, 1. Oktober 2019

Srušio se visoki lučki most Nanfang'ao na Tajvanu








srušeni most

trenutak rušenja, sa nadzorne kamere

 

most prije rušenja

Visoki lučni most preko zaliva u ribarskoj luci Nanfang'ao, u okrugu Yilan, na severoistoku Tajvana potpuno se srušio i pod sobom potopio više ribarskih brodica.
Agencije navode da se 140 metara dugačak most srušio na nekoliko ribarskih brodova i da se sumnja da je najmanje šest članova posade zarobljeno u njima. U trenutku rušenja na mostu je bilo i najmanje pet osoba, najmanje devet osoba je palo u vodu, a do sada ih je sedam spašeno. Šest osoba je ozbiljno povređeno, a strahuje se da ima i nestalih.
Most se srušio oko 9.30 ujutru po lokalnom vremenu, u vremenu kad je preko njega prelazio kamion - cistarna koji je pravozio naftu. Kamion je pao zajedno sa mostom, a nakon pada kamion se zapalio.
U potragu se uključio vojni helikopter, ribarski brodovi, kao i više od 60 vojnika i ronioca.
Kako se navodi, Tajvan je juče pogodio tajfun Mitag koji je donio jake vetrove brzine 162 kilometara na sat, zbog čega je otkazano 160 letova aviona, a više od 60 hiljada ljudi je ostalo bez struje.
Još uvijek nema zvaničnih informacija o tome da li je tajfun uzrokovao rušenje mosta.

Most Nanfang'ao je bio turistička atrakcija u okrugu Yilan. Otvoren je 1998. godine, a izgrađen je kako bi zamijenio dotadašnji most, koji je spriječavao prolazak velikih ribarskih plovila ispod njega.
(cbs)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen