Mittwoch, 30. Oktober 2019

Lanjski snijeg



Bilo je vremena kada se i u Kitzbühelu utopija činila mogućom: Simultano skijanje i odmor sa kupanjem u Tirolu. Ove je godine je bajkovita zima još za Uskršnje praznika ostavila toliko snijega da su se gosti do podne spuštali padinama Hahnenkamma, apopodne, uz potrebnu hrabrost, plivali u jezeru Schwarzsee. A iza „Stangl Wirta“ u Goingu, planinski greben Wilde Kaiser je blistao na suncu poput svježeg i blistavog osmjeha.
U Kitzbühelu se znaju dobro suprotstaviti anti utopiji. Ovo je već peti put ponovljeni marketinški gag, da ski lift počne sa radom već polovinom oktobra; kod Resterkogela, na samom rubu područja. I to, po najfinijem vremenu, u majicama kratkih rukava. Tamo su se kretale tonama teške mašine za pravljenje skijaških pista, sa velikom količinom prljavih izduvnih gasova dizel goriva, kako bi raspodijelili i poravnali sačuvani snijeg od prethodne sezone.
Bijela vrpca usred travom bujnih livada. Planinska idila?
PR puč je stigao u obliku grimiznog kvazi bumeranga i kontra mišljenja. Na društvenim mrežama je samo u jednom komentaru opisano skoro sve: "Ovdje u Kitzbühelu već je sniježilo, i to direktno i isključivo samo na skijaškoj stazi. Wow! "
Lokalna gorska željeznica AG i turistički stručnjaci vjerovatno nisu u skladu sa mišljenjima gđice Thunberg. Njihov reklamni sloga glasi: "Petkom na skijanje".
(focus)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen