Donnerstag, 31. Oktober 2019

60 godina stripa Asterix



„Hura, Rimljani!“ Ovo je vjerovatno najpoznatija i najčešća rečenica koju je izgovorio Obelix u zadnjih 60 godina. Već toliko dugo mali ratnik Asterix i njegov veliki drug Obelix oduševljavaju ćitaoce. Ovih dana pojavilo se novo izdanje u povodu jubilarne godišnjice.
I odmah nešto neobično? Glavni lik ovog nastavka je žena. U novoj priči ženski lik igra glavnu ulogu. Adrenalin, kćerka galskog poglavara Vercingetorixa, bježi od Rimljana, i u malom selu stvara veliku zavrzlamu. Tinejdžerka je jedan od rijetkih ženskih likova koji se pojavljuju u seriji. Zašto je to tako?
Kada se Asterix prvi put pojavio u Francuskoj 1959. godine nije bilo ženskih junaka stripa. Žene u galskom selu su dizajnirane kao sporedna stvar muškaraca. Međutim, vremenom važnost žena postaje sve veća, i na kraju, to su žene koje nose pantalone. Već u natsvku „The Seer“ (1972) zaplet određuju žene iz sela. Kasnije, u nastavku „Asterix i Maestria“ (1991), žene preuzimaju kormilo u selu. Ipak, Asterix je ostao strip u kome muškarci stvaraju zaplet radnje.
Postavlja se pitanje: Da li se Asterix ikada zaljubio?
Izdavači tvrde: Asterix nikada nije bio zaljubljen, ali je u ovih 60 godina ipak nekoliko puta divljao za nekim ženskim likovima.
Kao i njegov prijatelj Obelix, Asterix se zaljubio u prekrasnu Falbalu, u nastavku „Asterix kao legionar“ (1964), koju je crtač Albert Uderzo osmislio kao znak poštovanja svojoj supruzi Adi. U nastavku „Asterix i Latraviata“, njih obojica su ushićeni ljepoticom iz naslova nastavka.
Zašto tvorci stripa nikada Asterixu nisu poklonili partnerku?
Biti partner, ili biti zaljubljen, ne odgovara lukavom, budnom i nezavisnom ratniku Asterixu. To bi ga previše ograničilo u njegovim avanturama i onom što poduzima. Uvijek su pored njega njegov drugar Obelix i vjerni pas Idefix, koji ga barem u avanturama stalno prate, a to više odgovara konceptu radnje stripa, kažu izdavači.
I sad se postavlja pitanje, zašto se baš u ovom jubilarnom izdanju pojavljuje ženska figura na naslovnici?
Nasljednik Uderzoa, od 35. nastavka (2013), crtač Didier Conrad, kaže kako su željeli da se u prvom redu više fokusiraju na ženske likove, jer osim Zechine, iz nastavka „Dar Cezara“ u seriji o Asterixu nema tinejdžera. Nakon ukupno 37 nastavaka trebalo je pronaći teme i likove koji su u dosadašnjim nastavcima tvorci vrlo malo tretirali. To je jedini način da se stvori prostor za nove ideje i unese malo svježine u radnju stripa.




E sad pitanje: A ko su tih nekoliko ženskih likova, koje su u poslijednjih 60 godina prošle stranicama stripa o Asterixu?


Gutemine: Ona je supruga poglavice Majestixa, i tajna šefica sela. Ona svom mužu prepušta sve poslove, ali mu često na autoritativan i odlučan način nameće svoju volju. Prvi put se pojavila u nastavku „Bitka poglavica“ (1966), ali tada još bez imena.


Falbala: Lijepa Falbala koja je svim Galima odmah legla na srce, prvi put se pojavila u nastavku „Asterix kao legionar“ (1967). Radi nje se Asterix i Obelix čak pridružuju rimskoj legiji. Ona je bila tipična zavodnica.


Maestria: Pojavila se u selu 1991. godine sa željom da emancipuje žene u selu. Ona tematizira, ali i izaziva sukob polova. Ona je u selo bila poslata od strane Rimljana, kako bi međusobno posvađala žene iz sela, sa ciljem da se selo podijeli. Crtač Uderzo je pokušao ulogu žene prilagoditi radnji svojih stripova.


Zechine: Lijepa kćerka gostioničara Orthopadixa, došla je u nastavak „Dar Cezara“ (1974). Po ocjeni Obelixa bila je lakša od „Menhira“. Bila je jedna od rijetkih tinejdžerki u nastavcima. Angažovana je od svojih roditelja za zavrne glavom Asterixu. Još jedan ženski lik, koji ima ulogu zavodnice.


Latraviata: Jedna lukava rimska glumica i komičarka, prerušena u Falabalu, infiltrirala se u selo kako bi povratila rimski mač i kacigu, u nastavku Asterix i Latraviata“ (2001). Ovi predmmeti su slučajno došle u ruke Asterixa i Obelixa, kao rođendanski pokloni. A pošto je prethodno Obelix bio zaljubljen u Falabalu, Latraviata je preuzela njenu ulogu.


I sada, najnovija – Adrenaline: ona je kćerka slavnog galskog poglavara Vercingetorixa. Bježeći od Rimljana, stiže u galsko selo. U novom nastavku prisutna je kao ni jedan ženski lik do sada. Njene samopouzdane odluke određuju zaplet radnje. Svojim tvrdoglavim, upitnim i dječačkim izgledom tjera Asterixa i Obelixa da je prate na svakom koraku. Radije nosi pantalone, umjesto haljina, i kaže da nema volje da se oblači kao djevojka. Voli slobodu i zabavne avanture.
Jedne takve, do sada nikad nije bilo u Asterixu!
(bild)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen