Mittwoch, 23. Oktober 2019

Parada moći



Koreografi nisu prepuštali ni jedan detalj slučajnosti: Tokom svečanog marša povodom 70. gidišnjice Narodne Republike Kine. Čak su i civili u njihovom maršu oblikovali svojevrsnu raketu sa bojevom glavom, kao što pokazuje fotografija u prilogu.
Marš je uslijedio nakon najveće vojne parade od osnivanja države u kojoj je učestvovalo 15 000 vojnika, 580 komada različitog naoružanja i 160 borbenih aviona. Bio je to pokazatelj snage, demonstracija najnovijeg arsenala strave.
Tu spadaju Dongfeng41, nuklearno spremna interkontinentalna raketa koja leti do 15.000 kilometara i po prvi put može dostići čitave teritoriju Sjedinjenih Država.
"Ništa ne može zaustaviti Kinu da napreduje", izjavio je šef države Xi Jinping. On je tokom parade mahao ne samo slikama osnivača države Maoa, nego čak i vlastitim.
Posljednjih godina Xi je pokrenuo modernizaciju vojske. A kako čini, sa tim neće uskoro prestati. Peking je ignorisao zahtjeve da se pridruži ugovoru za ograničavanje raketa srednjeg dometa. Njen potencijal naoružanja gotovo da je jedva podložan kontroli.
(focus)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen