Mittwoch, 6. November 2013

Pored aut linije

Briga o maskoti kluba

 
 
Maskota kluba 1. FC Köln je jarac po imenu Hennes VII. Po odluci uprave kluba, maskota kluba će od sada svoj smještaj naći u ZOO vrtu u Kölnu.
Fudbalski klub 1. FC Köln, trenutni lider na tabeli njemačke „Cvajte“, sa velikim izgledima da se na kraju sezone ponovo vrati u Bundesligu, gdje desetljećima i pripada, kao maskotu ima jednog jarca, koji je mjesto našao i na grbu ovog kluba.



Smeđi jarac Hennes, maskota kluba, već godinama je „stanovao“ na imanju jednog seljaka u blizini Kölna. U pratnji svog čuvara, maskota je dolazila na stadion, na svaku domaću utakmicu, donoseći sreću i dajući podršku fudbalerima, gromoglasno dočekivana od pedeset hiljada navijača. Nakon smrti Hennesovog čuvara, prije nekoliko godina, brigu o maskoti preuzela je njegova supruga. Međutim, godine i starost, primorale su nadležne iz kluba da maskotu smjeste u novi smještaj, gdje će imati najbolju brigu, u zoološki vrt u Kölnu. U odnosu na druge stanovnike zoološkog vrta, Hennes VII će prilikom svake domaće utakmice 1. FC Kölna imati privilegiju da napravi izlet na stadion i da gleda utakmicu.
To je tradicija, koja se u Kölnu provodi od samog osnivanja kluba. Prvi jarac koga su doveli na stadion imao je ime Hennes. Svi naredni dobijaju isto ime, samo im se dodaje novi redni broj. Ovaj Hennes je sedmi po redu.
Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen