Donnerstag, 14. November 2013

O divljim konjima sa Kruga


Nekako ih se sjetimo svake godine pred početak zime. 

Naša priča počinje ondje gdje skladbu tišine, uz duet poneke smjele krošnje i hladne bure sa sjeveroistoka, nadglasava galop jednog od rijetkih krda divljih konja u Europi. Zastanu samo radi dogovora na koju će lokvu na vodu i onda krenu dalje prostranstvom visoravni Kruga. "National Geographic

 

Blago koje moramo sačuvati

 

Na ogromnim prostranstvima netaknute prirode Livanjskog polja, samo desetak kilometara udaljenih od grada Livna, opuštajući mir koji vlada ovim područjem narušava galop više od dvije stotine divljih konja! Oni koje put nanese na područje Kruzi, od Korićine do Borove glave, impresionirat će očaravajući prizor krda divljih konja, koji u potrazi za dobrom travom, soli i vodom dnevno pređu i na desetine kilometara. Divlji konji na ovim prostranstvima, skoro pedeset godina žive pod otvorenim nebom, prepušteni sami sebi, nemilosrdnim vremenskim uvjetima, jakim zimama i napadu divljih životinja kojih u okolnim šumama ima mnogo. Opstali su samo zahvaljujući predjelima koji su bogati travom.

 

U međuvremenu je zabilježeno i ovo...

Dođu lovci koji ne mogu “utrefiti” međeda, vepra, jelena, srnu, fazana i onda gađaju veliku metu! Konja! I to ženku koja ima mlado! Čista obijest! Čovjek ostane užasnut čitajući blog o konjima!

Naša posla, reklo bi se…

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen