Samstag, 30. November 2013

Japanka...jabuka...


Japanska jabuka je slatko jesenko-zimsko voće. Boja može varirati od svetlo žute, preko narančaste pa sve do tamno crvene. Za nju se može reći da je pravi izvor zdravlja.

Srećom u našim krajevima japanske jabuke ima na svakom koraku, stoga nemojte zanemarivati ove plodove pune zdravlja.
 
 

Prevencija raka
Japanska jabuka je puna antioksidanta poput vitamina A, C i K. Antioksidanti štite organizam od posljedica oksidativnog stresa što može pomoći u jačanju imunog sustava i obrani od bolesti. Posljedice oksidativnog stresa često su povezane sa kroničnim oboljenjima poput srčanih oboljenja i raznih vrsta raka.

Probava
Japanska jabuka je bogata dijetalnim vlaknima koji su presudni za dobro funkcioniranje digestivnog trakta. Dijetalna vlakna stimuliraju probavu i pomažu kod problema opstipacije poticanjem crijeva što za rezultat ima izbacivanje štetnih toksina iz organizma.

Dobar vid
Ovo ukusno voće je, pored vitamina A, C i K, i odličan izvor zeaksantina. Ovi antioksidanti, koji se često nazivaju „vitamini za oči“, štite oči od oboljenja koja su karakteristična za starije osobe,  poput katarakte i makularne degeneracije umanjujući efekte oksidativnog stresa.

Zdravlje srca
Japanska jabuka na dan i doktor vam nije potreban. Je li japanska jabuka bolja od jabuke? Nedavno sprovedena studija je pokazala da japanske jabuke sadrže visok nivo dijetalnih vlakana, minerala i fenolnih jedinjenja koji su od presudne važnosti u borbi protiv arterioskleroze (glavni uzročnik srčanih oboljenja).

Znanstvenici tvrde da visok sadržaj vlakana, fenola, minerala i elemenata u tragovima čine japansku jabuku vrlo poželjnom u antiarteriosklerotičnoj dijeti.

Prijateljica imunog sustava
Jedan plod japanske jabuke sadrži  12.6mg  vitamina C, što čini 21% preporučljivog dnevnog unosa ovog vitamina. Uvrštavanje voća bogatog vitaminom C jača imuni sustav, štiteći organizam od infekcija i slobodnih radikala.

Mršavljenje
Japanske jabuke su odličan izvor dijetalnih vlakana s obzirom da sadrže 6 grama vlakana po voćki (24% preporučljivog dnevnog unosa). Dijetalna vlakna su ključna za mršavljenje jer ubrzavaju probavu i smanjuju apetit.

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen