Sonntag, 3. November 2013

Imagine MO

El riziko umjesto El classica



Prošlog vikenda odigra se u Španiji, El Classico, u srijedu uvečer u na Koševu odigra se komšijski derbi. Danas se u Mostaru igra "gradski derbi", koji za ovih 18 godina od prestanka rata u Bosni i Hercegovini, ni jedan put nije ponio epitet, ni "gradski" ni "derbi". Prije svega bi mu se mogao dati naziv, po uzoru na onaj španski, "El Riziko".
Kad su počeli razgovori o organizaciji dolaska navijača Veleža na ovu utakmicu, postavilo se ograničenje, tri autobusa po tačno pedeset navjača, od kojih svaki mora biti "čist" pred zakonom. Klub navijača Rođenih donio je jedinu ispravnu odluku, da na ovakav način neće ni ići na utakmicu.

Jedno vrlo interesantno razmišljanje jednog navijača na FB.

"Zamisli, samo zamisli: Igraju Zvezda - Partizan, ili Dinamo - Hajduk, ili Milan -I nter, ili M.United - M.City i javi se policija sa saopštenjem za javnost da će odobriti ulazak na stadion za samo 150 gostujućih navijača. Ja probao zamisliti i ne ide. Nameće se, po logici stvari pitanje: može li policija osigurati bezbjednost u gradu i za veći broj navijača, a ne za samo navedenu cifru ? Naravno da može. U javnosti treba još jednom stvoriti utisak o podjeljenom gradu, gradu slučaju. Može li GRAD biti slučaj ? Ili su ljudi na vlasti u tom gradu slučaj ? Ako pravilno postaviš pitanje, odgovor se nudi sam od sebe".

 
(sa facebook/Rođenima za rođendan)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen