Samstag, 23. November 2013

Mostarski poštari


Nekada su poštari donosili poštu i penzije na kućna vrata, čak i u velikim zgradama, od sprata do sprata, od vrata do vrata. Kasnije se to izmijenilo postavljanjem onih poštanskih sandučića kod ulaznih vrata u zgradu, a još malo kasnije, obaveznim otvaranjem računa na banci, na koji je prebacivana penzija. Nekada su poštari zvonili na vrata, bili rado viđeni gosti, bilo sa dobrim ili lošim vijestima, koje su donosili sa sobom, a pogotovo sa penzijama, kad se poštaru obavezno sipala mala čašica domaće i davao bakšiš. Bili su nam nekako kao svojta. Jedno malo prisjećanje na naše mostarske poštare, putem slike, i jedna zgodna pričica, koja se nekada pričala. Da li je bila baš mostarska, ili samo malo prilagođena, nije bitno. Rado ih se sjećamo.
 
 

 

Vozio se čovjek vozom iz Sarajeva za Mostar. Nekad. Onaj putnički sa polaskom u 13:25 iz sarajeva. Voz od Sarajeva pun ko šibica i čovjek polako, od kupea do kupea. Sve puno. U jednom kupeu mjesto, Upita je li slobodno. Jeste. Sjede. Preko puta sjedi čovjek u odijelu, faca mu poznata, čak se pomalo i smješi. Nakon izvjesnog vremena, ona gužva iz voza se raziđe, izađoše đaci u Blažuju, Hadžićima, Pazariću i Tarčinu. Onaj preko puta upita.

-Kako ste? Je li vam se sin vratio iz vojske? Kako kćerka? Je li položila onaj ispit na fakultetu?

Čovjeku postade sumnjivo. Otkud ovakva pitanja od nepoznatog čovjeka? Sve zna.

- Izvinite, ja vas ne poznajem: Odakle vi znate za te moje lične stvari.

- Pa kako neću znati. Ja sam vaš poštar. Donosim vam pisma svaki dan. Znam da vam je sin u vojsci i da vam je kćerka na faklutetu u Sarajevu.

 

Tek tada ga čovjek poznade. Nikad ga prije nije vidio u civilnom odijelu, niti bez one obavezne poštarske kape.

 

Na slici, Mostarski poštari na polasku ispred zgrade pošte: Jure, Bećir, Zvonko, ?, Šela, ?, Bibo...pa Đuro, Vinko, koji se ne vide ovdje.

 

Ko ih zna, sjetiće se.

naknadni komentari: do sada odgonetnuti sa slike: Jure, Bećir, Zvonko, ?, Šela, Luka, Bibo...nevide se na slici: Đuro, Vinko, Nazif, Ramiz Puce...

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen