Samstag, 2. November 2013

Počinjemo pripreme

Ko na vakat ne počne sa pripremama, ispada u kvalifikacijama!

Počinjemo pripreme

Upoznajmo stadione za Svjetsko prvenstvo 2014.

Svjetsko prvenstvo u Brazilu biće održano od 12. juna do 13. jula. 2014. godine. Brazil je daleke 1950. godine već jednom bio domaćin Svjetskog prvenstva.
Utakmice Svjetskog prvenstva u Brazilu biće održane na dvanaest stadiona širom Brazila, od čega ih je osam u gradovima na obali, a četiri su u unutrašnjosti ove države, usred brazilske prašume. Neki stadioni su već završeni, ili u završnoj fazi gradnje, a stepen izgrađenosti nekih stadiona već pomalo zadaje glavobolju i domaćinima i organizatorima.
Na pominjanje Brazila, brazilskog pojma fudbala, i njihovih stadiona prepunih gledalaca, prvo što pada na pamet bilo kom, malo bolje informisanom ljubitelju fudbala, to je dugačka plaža Copacabana i stadion Marakana, u Rio de Janeiru.
Dugo vremena Marakana je bila najveći stadion na svijetu. Ovaj legendarni stadion je daleke 1950. godine bio do¬maćin jednog od najdramatičnih finala u isto¬riji Svjetskih prvenstava, između Brazila i Urugvaja. Favorizovani domaćin je tada izgubio sa 2:1, a ono što ni do dan danas nije tačno utvrđeno, je broj gledalaca, koji je tada bio prisutan na stadionu. Prema zvaničnim informacijama FIFA-e. bilo ih je 173.850, po nekim izvještajima bilo ih je 199.854, a opet treći izvori tvrde da ih je bilo čak 203.851. Podatak za diskusiju i raspravu, za sva vremena. Nakon rekonstrukcije Marakane, krajem dvadesetog vijeka, stadion je dobio podnošljivih 76.804 sjedišta, što odgovara najnovijim mjerama bezbjednosti na stadionima.
Evo pregleda stadiona na kojima će narednog ljeta i naši Zmajevi odigrati, minimalno tri, a maksimalno sedam utakmica.
Belo Horizonte

Estadio Mineirao
Godina izgradnje: 1965.
Kapacitet: 62.547
Istorijski stadion na kojem igraju Atletiko Mineiro i Kruzeiro, detaljno je obnovljen, kako bi bio spreman za šest utakmica Mundijala, od kojih je jedna polufinalna.
Fortaleza

Estadio Kastelao
Godina izgradnje: 1973.
Kapacitet: 64.846
Na renoviranom Kasielau igraće se četiri utakmice grupne faze, jedna osmina finala i jedno četvrtfinale
Recife

Arena Pernambuko
Godina izgradnje: 2014.
Kapacitet: 44.248
Arena Pernambuko, dio kompleksa koji sadrži još restorane, šoping-centre i kina, sasvim je novi stadion. Biće domaćin pet utakmica, četiri u grupnoj fazi i jedne u osmini finala.
Brazilija

Estadio Nacional de Brazilija
Godina izgradnje: 2012.
Kapacitet: 68.009
U prijsetonici Brazila smješten je drugi najveći stadion u zemlju Na njemu će se igrati sedam utakmica, od kojih su jedno četvrtfinale i susret za treće mjesto.
Natal

Estadion das Dunas
Godina izgradnje: 2013.
Kapacitet: 42.086
Stadion izgrađen namjenski za Svjetsko prvenstvo. Na njemu će se igrati četiri utakmice u grupnoj fazi.
Rio de Janeiro

Estadio do Marakana
Godina izgradnje: 1950.
Kapacitet: 76.804
Legendarni stadion bio je 1950. godine do¬maćin jednog od najdramatičnih finala u iistoriji na SP-u između Brazila i Urugvaja. Od sedam utakmica, ugostiće i jednu osminu finala, jedno četvrtfinate i, naravno, finale.
Cuiaba

Arena Pantanal
Godina izgradnje: 2014.
Kapacitet: 42.968
Izgrađenom posebno za potrebe Mundijala, stadionu je pripala čast da ugosti četiri susreta grupnih borbi.
Manaus

Arena Amazonija
Godina izgradnje: 2013.
Kapacitet: 42.374
U gradu smještenom u srcu Amazonije igraće se četiri utakmice, sve u grupnoj fazi. Arena Amazonija je nekadašnji stadion Estadio Vivaldao.
Salvador

Arena Fonte Nova
Godina izgradnje: 1951.
Kapacitet: 48.747
Stadion je otvoren 1951., ali srušen 2010. godine, da bi na njegovom mjestu nastao novi. Domaćin šest utakmica, od kojih četiri grupfie faze, jedne u osmini finala i jedne u četvrtfinalu.
Curitiba

Arena da Baixada
Godina izgradnje: 1914.
Kapacitet: 41.456
Renovirani stadion Atletiko Paranensea ugostiće četiri susreta grupne faze.
Porto Alegre

Estadio Beira-Rio
Godina izgradnje: 1969.
Kapacitet: 48.849
Stadion je izgrađen 1969. godine, uz svesrdnu pomoć navijača Iniernacionala, koji su donirali cigle, željezo i cement. Biće domaćin pet susre¬ta, među kojima i jednog susreta osmine finala.
San Paulo

Arena de Sao Paulo
Godina izgradnje: 2014.
Kapacitet: 65.807
Budući dom Korintijansa biće poprište otvaranja takmičenja, a ugostiće još pet mečeva, od kojih jednu osminu finala i jedno polufinale.
(izvor: FIFA)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen