Donnerstag, 28. November 2013

Najzdravije namirnice


Kombinacije koje čuda čine za vaš organizam

 

Voće, povrće, orašasti plodovi i žitarice su najzdravije namirnice. Svaka od ovih namirnica ima svoja korisna svojstva, ali određene kombinacije su mnogo zdravije i djelotvornije nego da se jedu posebno.

 

 


 

Bademi




Brokula i paradajz = kontrola raka:

Ove dvije zdrave namirnice jako su djelotvorne u borbi protiv raka, a naučnici su otkrili da zajedno daju čak i veću zaštitu. Istraživanja su pokazala da je istovremena konzumacija paradajza i brokule djelotovrnija u usporavanju rasta kancerogenih tumora na prostati u poređenju sa samostalnim konzumiranjem tih namirnica. 
 


Savjet: Jedna i po šolja brokule i dvije i po šolje svježeg paradajza (ili jedna šoljica paradajz sosa) odradiće čaroliju. Naručite picu bogato ukrašenu paradajzom i brokulom ili ovo povrće pomiješajte sa špagetama.

Zobena kaša i jagode = zdravije srce:
 
 

 

Zob sadrži dvije važne fitohemikalije: avenantramide, koji djeluju kao snažni antioksidansi, te fenolnu kiselinu koja blokira upale. Njihov uticaj je pojačan uz prisustvo vitamina C čime se smanjuje uticaj lošeg holesterola i pomaže u prevenciji stvaranja štetnih nakupina u arterijama koje mogu dovesti do srčanog udara.

Savjet: Pola šolje nasječenih jagoda dodajte u jutarnju porciju zobene kaše.

Marelice i bademi = zdravi krvni sudovi:
 
 

 

Ovaj moćni par pomaže u prevenciji oksidacije lošeg holesterola, procesa koji se događa kada se god loš holesterol susretne sa slobodnim radikalima, a oksidirani loš holesterol štetan je jer potpomaže nastajanje opasne nakupina u arterijama. Fitohemikalije u bademima u kombinaciji sa antioksidativnim vitaminima E i C iz marelica smanjuju oksidaciju lošeg holesterola.

Savjet: Kombinujte četvrtinu šoljice sušenih marelica sa bademima i uživajte u ukusnim i zdravim grickalicama.

Crveni i bijeli luk = zaštita cijelog tijela:
 
 

 

Ovo povrće sadrži veliki broj organosulfatnih komponenti, hemikalija koje su dobre za srce i arterije održavaju fleksibilnima i čistima od štetnih nakupina. Neki od ovih sastojaka bili su predmet istraživanja zbog svojim mogućnosti da vrše detoksikaciju kancerogenih tvari koje u tijelu izazivaju stvaranje raka. Istovremenim konzumiranjem ovih namirnica brinete se za svoje cjelokupno zdravlje i njegovu zaštitu.

Savjet: Skuvani zajedno, crveni i bijeli luk čine odličnu bazu za supe, umake, variva i odličan je dodatak drugom povrću.

Crvene paprike i crni grah = bolji imunitet:
 
 

Ako ste od onih koji izbjegavaju da jedu meso, apsorpciju željeza višestruko ćete potpomoći ako svojoj prehrani dodate crvene paprike. Naime, željezo iz graha dolazi u drugačijem obliku nego željezo koje dobivamo iz mesa i samostalno ga je teže probaviti. Dodavanje namirnice koja je bogata vitaminom C, poput crvenih paprika, pretvara željezo u onaj tip koji je tijelu probavljiviji.

Savjet: Prema jednom istraživanju žene su apsorbovale tri puta više željeza kada su svom jelu dodale i 63 miligrama vitamina C. Ova količina jednaka je pola šalice nasjeckane crvene paprike.

Radič i kelj = jače kosti:
 
 

 

Iako kelj smatraju kraljem kalcijuma, naučnici tvrde da ćete apsorbovati čak i više ovog minerala ako to zdravo povrće kombinujete sa radičem. Ovo tamnocrveno povrće bogat je izvor inulina, ugljikohidrata koji povećava apsorpciju kalcijuma u crijevima.

Savjet: Pomiješajte ove dvije biljke u ukusnoj i nevjerojatno zdravoj salati.
 
(izvor:24sata)

  


 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen