Preporuka stručnjaka
za hranu
Prasa snižava krvni
pritisak i liječi svašta nešto
Dok nije bilo ovih
stručnjaka za hranu nismo ni znali šta jedemo. Niko nam nije morao govoriti da
jedemo prasu u jesen, raštiku sa suhim mesom zimi, mohunu i bižu u ljeto, sa
svježom teletinom, a zimi salatu od kiselog kupusa, u proljeće zelenu sa mladim
lukom, ljeti kavade, paprike i luk. Jeli smo onako kako nam je priroda to
donosila i znali smo bez ikoga da je sve to zdravo. Sada se svakom tanjiru
broje kalorije, svakom obroku daje tačno određeni broj ponea, kao da je
košarka.
Ova vrsta luka je
naročito bogata celulozom, tako da olakšava varenje i stimulira pražnjenje
crijeva, a medicinska istraživanja su pokazala i da pomaže kod mnogih bolesti.
Prasa se najviše jede u ovom periodu godine. Osim što je
ukusna i hranljiva, sadrži samo 27 kalorija, a odličan je diuretik. Sadrži u
većoj količini minerale kalij i natrij, a svaki dio ovog povrća podjednako je
ukusan i zdrav.
Bijeli dio obiluje prirodnim šećerima fruktozom i saharozom,
zato ima pomalo sladak, aromatičan ukus.
Zeleni dio biljke bogat je vitaminima i aktivnim supstancama
koje podižu imunitet, pa je naročito važno da se jede u hladnom periodu godine
kada smo češće na udaru virusa, a nutricionisti savjetuju da se jede svježa ili
da se vrlo kratko izdinsta na vodi ili ulju kako ne bi isparile hranljive
supstance, prije svega vitamini C i A.
Ova vrsta luka je naročito bogata celulozom, tako da
olakšava varenje i stimulira pražnjenje crijeva, a medicinska istraživanja
pokazala su i da pomaže kod alergije, anemije, astme, ateroskleroze, bolesti
srca i krvnih sudova, bronhitisa, gojaznosti, gubitka apetita, depresije,
impotencije, kamena u bubregu, kašlja, prevencije i liječenja raka, neplodnosti,
povišenog holesterola, prehlade i gripe, problema s jetrom i štitnom
žlijezdom.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen