Dienstag, 5. November 2013

Prasa snižava krvni pritisak i liječi svašta nešto


Preporuka stručnjaka za hranu

 

Prasa snižava krvni pritisak i liječi svašta nešto



 

Dok nije bilo ovih stručnjaka za hranu nismo ni znali šta jedemo. Niko nam nije morao govoriti da jedemo prasu u jesen, raštiku sa suhim mesom zimi, mohunu i bižu u ljeto, sa svježom teletinom, a zimi salatu od kiselog kupusa, u proljeće zelenu sa mladim lukom, ljeti kavade, paprike i luk. Jeli smo onako kako nam je priroda to donosila i znali smo bez ikoga da je sve to zdravo. Sada se svakom tanjiru broje kalorije, svakom obroku daje tačno određeni broj ponea, kao da je košarka.

 

Ova vrsta luka je naročito bogata celulozom, tako da olakšava varenje i stimulira pražnjenje crijeva, a medicinska istraživanja su pokazala i da pomaže kod mnogih bolesti.

 

Prasa se najviše jede u ovom periodu godine. Osim što je ukusna i hranljiva, sadrži samo 27 kalorija, a odličan je diuretik. Sadrži u većoj količini minerale kalij i natrij, a svaki dio ovog povrća podjednako je ukusan i zdrav.

Bijeli dio obiluje prirodnim šećerima fruktozom i saharozom, zato ima pomalo sladak, aromatičan ukus.

Zeleni dio biljke bogat je vitaminima i aktivnim supstancama koje podižu imunitet, pa je naročito važno da se jede u hladnom periodu godine kada smo češće na udaru virusa, a nutricionisti savjetuju da se jede svježa ili da se vrlo kratko izdinsta na vodi ili ulju kako ne bi isparile hranljive supstance, prije svega vitamini C i A.

Ova vrsta luka je naročito bogata celulo­zom, tako da olakšava varenje i stimulira pražnjenje crijeva, a medicinska istraživanja pokazala su i da pomaže kod alergije, anemi­je, astme, ateroskleroze, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitisa, gojaznosti, gubitka apeti­ta, depresije, impotencije, kamena u bubre­gu, kašlja, prevencije i liječenja raka, neplod­nosti, povišenog holesterola, prehlade i gri­pe, problema s jetrom i štitnom žlijezdom.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen