Freitag, 23. August 2019

Požari gutaju prašumu u Brazilu: Gore „zelena pluća" svijeta






Gore „zelena pluća" svijeta

Prašume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine je pogodio rekordni broj požara i veći je za 83 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja.
Razlog, sve veća sječa šuma. Požari su već dobili i političku dimneziju, kada je predsjednik Francuske Macron predložio da požari u Brazilu budu tema samita G7 u Biaritzu. Na ovaj prijedlog predsjednik Brazila Bolsonaro je Macrona optužio za „kolonijalistički mentalitet“. Uz to, brazilski čelnici odbijaju sve savjete koji im u pogledu požara dolaze iz čitavog svijeta.
Istovremeno svjetski mediji pišu kako gore „zelena pluća“ svijeta, uz požare koji bjesne i sibirskom tajgom. Ove dvije ogromne šume pokrivaju veliki dio površine Zemljine kugle, i kao takve, veoma su važne jer u sebi zadržavaju veliki procenat ugljičnog dioksida, što je veoma važno u borbi protiv klimatskih promjena. Za brazilskog predsjednika, požari su njihova unutrašnja stvar..
Da se radi o tačnoj tvrdnji o povećanom broju požara, potvrdio je Institut, koji je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio sedmicu dana nakon što je predsednik Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja u javnost podataka o sječi šuma, javio je BBC.
Požari su doveli i do dnevnog zamračenja grada Sao Paola. Dnevna tama koja je trajala oko sat vremena, dogodila se nakon što su jaki vjetrovi donijeli dim iz država Amazonas i Rondonija koje su od Sao Paola udaljene više od 2.700 kilometara.
Najveća prašuma na svijetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zagrevanja.
Konzervatori prašume su okrivili Bolsonara tvrdeći da je podsticao drvosječe i poljoprivrednike da nelegalno krče šumu, kako bi dobili više prostora za uzgoj stoke.
Prema podacima Nacionalnog instituta za Svemirska istraživanja, između januara i augusta ove godine gorilo je 72 hiljade požara, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo oko 40 hiljada. Ovo je najveći broj šumskih požara u Amazoniji, otkako su počela mjerenja 2013. godine.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen