Mittwoch, 28. August 2019

Dramatične slike iz Brazila: Prašuma u plamenu, a vlada odbija novčanu pomoć





Razvijene države na samitu G7 u Biarritzu obećale su hitnu pomoć u iznosu od 20 miliona američkih dolara (oko 17,9 miliona eura) u borbi protiv požara u prašumi. Sredstva su uglavnom namijenjena za korištenje vatrogasnih aviona. Francuski šef države Emmanuel Macron stavio je požare na dnevni red sastanka u kratkom roku. Amazon je opisao kao "opšte dobro" i naveo odgovornost međunarodne zajednice za regiju zbog toga što amazonske prašume mogu vezati velike količine CO2, što je od presudne važnosti za globalnu klimu.
Predsjednik Jair Bolsonaro milione pomoći vidi kao bahatost, i dok mnogi smatraju Amazon opštim dobrom, desničarski vođa inzistira na suverenitetu svoje zemlje.
Šef kabineta predsjednika Jair Bolsonaro, Onyx Lorenzoni, uz to je u ponedjeljak za novinski portal G1 rekao da bi tih 20 miliona dolara prije trebalo iskoristiti za pošumljavanje šuma u Europi. Predsjednički ured potvrdio je odbijanje AFP-a za hitnu pomoć. Brazilska vlada ponovo je optužila Macrona za kolonijalizam.





Dok se političari prepucavaju, na području Amazona trenutno bjesni na hiljade požara. Ljudi iz čitavog svijeta zabrinuto gledaju u pravcu prašume.
Hiljade požara bjesne i u opasnost dovode „zelena pluća“ planete. Prašuma je skladište ugljen dioksida i esencijalna je u borbu protiv klimatskih promjena. Ovo su najteži požari u tom području tokom zadnjih godina.
Do sada su požari uništili oko 745 hiljada hektara šume samo u Boliviji. Susjedna zemlja Peru je već najavila stanje alarma, jer se bjesneći požari vrlo brzo mogu prenijetiu ovu zemlju.
Broj šumskih požara u Brazilu je u prvim mjesecima ove godine drastično povećan. Od januara do augusta zabilježena su 72.843 požara, koji su koncentrisani na savezne zemlje oko rijeke Amazon. U odnosu na prošlu godinu broj požara je već premašen za 83 posto.




Prema podacima WWF broj požara je povećan zbog prekomjerne sječe prašume. Najčešće su požarima obuhvaćena područja koja se nalaze u privatnom posjedu, ali i prirodni rezervati, kao i mjesta naseljena domorocima.
Brazilski predsejednik Bolsonaro je izjavio, kako požare podmeću zaštitnici okoline, kako bi pažnju svijeta usmjerili na njegovu vladu.
Zaštitnici prirode polaze od toga da farmeri putem požara žele povećati površine njihovih pašnjaka i oranica.
Državni tužioc želi izazivače požara pozovati na odgovornost. „Borba protiv sječe šume i izazivanja požara nije politička opcija za javni sektor, to je njihova dužnost“ piše u izjavi posrednika.
U saveznoj državi Para biće ispitano zašto su seljaci najavljivani Dan požara prije sedmicu dana, nisu spriječili“ saopštio je državni tiužioc.



Prema izjavama medija farmeri su na jugozapadu države Para,u jednoj koordiniranoj akciji izazvali požar uzduž jedne lokalne ceste, kako bi dobili nove površine pašnjaka.
Požari su izazvali internacionalnu reakciju. Francuski predsjednik Macrom je tražio da požari budu tema predstojećeg samita G7.
Brazilska vlada požare smatra unutrašnjom stvari ove zemlje. Bolsonaro odbija pomoć bilo kakve vrste iz inostranstva.
Nasa je istovremeno objavila satelitski snimak područja Brazila na kome se vide oblaci dima kako se povlače iznad ove zemlje.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen