Dienstag, 19. Juli 2016

Španija: I bikovi ubijaju!



Prvi put nakon 31 godinu, jedan toreador je izgubio život u areni. U Španiji se ponovo pokrenula diskusija o smislu i besmislu borbe sa bikovima, emocionalnije nago ikada do sada.
Toreador Victor Barrio (29), umro je prošle sedmice od posljedica uboda roga na koridi u Teruelu, u središnje-istočnom dijelu Španije. Medicinska služba je na licu mjesta ustanovila smrt toreadora koji je dobio ubod roga s desne strane grudnog koša. Televizijske snimke koride prikazuju Lorenza, bika teškog 529 kilograma, kako zadaje fatalni ubod rogom tresući nekoliko puta snažno toreadora u crvenom i pozlaćenom kostimu. Bika su iz arene odvele Barriove kolege, dok toreador leži na tlu, otvorenih očiju, ali očito bez svijesti.
A sada, kako nalaže tradicija, četvorogodišnji bik Lorenzo treba biti ubijen jer je sam ubio.
Samo koji dan ranije šestero ljudi povrijeđeno je u Pamploni za vrijeme drugog dana utrke s bikovima u sklopu festivala San Fermin nakon što su bijesni bikovi hvatali gomilu koja je od njih bježala.
Diskusija u Španiji vodi se pretežno kod mlađe generacije koja svoja mišljenja iznosi preko društvenih mreža, ali i kod Udruženja za zaštitu životinja. U jednoj anketi provedenoj među mladima ispod 35 godina starosti, čak tri četvrtine nema bilo kakvog interesa za ovakvu vrstu zabave, a više od polovine ih se izjasnio za potpunu zabranu borbe sa bikovima. Naravno, protiv toga su tradicinalisti, koji žele sačuvati jednu tradiciju dugu vijekovima.

(izvor:sdz)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen