Samstag, 23. Juli 2016

Kome je visoko sa Starog, eno mu Duradžika







(Duradžik, pećina južno od Starog mosta u Mostaru, sa koje skakač izvodi skokove prije nego što se odvaži da skoči sa Starog mosta. Prije nekoliko godina na Duradžik je montirana skela, koja je povećala visini skoka. Snimci, 20. jula 2016. godine, Ajša Šehić Nametak)

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most.
Svečanost je upriličena u prisustvu najmanje 50 delegacija, pet predsjednika država, dvaju premijera, jednog predsjednika parlamenta, pet ministara vanjskih poslova, nekoliko članova kraljevske porodice, te brojnih predstavnika međunarodnih organizacija.
Obnova Starog Mosta, remek-djela orijentalne arhitekture iz 16. vijeka, trajala je, zajedno s pripremama, gotovo sedam godina.
Most je čvrsto stajao 427 godina dok nije uništen tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, 9. novembra 1993. godine.
Stari most ima izražen luk širok četiri metra i 30 metara dug, koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira rijekom Neretvom. S oba kraja završava s jednim obrambenim tornjem, Hellebija na sjeveroistoku i Tara na jugozapadu, koji se zajedno nazivaju „mostari“ (carinici na mostu po kojima je grad dobio ime).
Luk je napravljen od lokalnog kamena „tenelija“, a njegov oblik je proizvod mnogih nepravilnosti koje su nastale deformacijom intradosa (unutrašnje linije luka). On se može opisati kao kružnica, koja je s obe strane pritisnuta. Umjesto temelja, most počiva na vapnenčkim upornjacima koji se na nivou rijeke nastavljaju zidinama, koje nose tornjeve.
U junu 2005. godine, Stari most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen